Slevy na jízdném. Nejjednodušší to budou mít majitelé karet ODISka

29. srpen 2018 10:00

Pokud chcete cestovat vlakem nebo autobusem za nižší jízdné a je vám nad 65 let nebo naopak méně než 26 let, pak čtěte dál. Nárok na slevu za jízdenku totiž musíte od soboty prokázat. A pokud chcete slevu i na dlouhodobou jízdenku, je třeba zvolit správně načasované kroky.

Nejjednodušším případem je senior starší 65 let, který chce jet třeba za lékařem nebo na úřad. Řidiči nebo pokladní na nádraží je třeba věk doložit. „Věk prokazuje úředně vydaným osobním dokladem s fotografií, to znamená občanským průkazem, popřípadě cestovním pasem,“ upozorňuje jednatel firmy KODIS Aleš Stejskal.

Od soboty začnou platit státem nařízené slevy jízdného pro seniory a mladé

Terminál pro placení jízdného ve voze ostravské MHD

Už tuto sobotu budou moct senioři a mladí lidé využít státem nařízené slevy v autobusech nebo vlacích. Ve dvou reportážích vám řekneme vše podstatné k levnějšímu cestování. Začínáme tím, kde všude bude jízdné za čtvrtinu. Nebude to totiž automaticky ve všech prostředcích hromadné přepravy cestujících.

U dětí a juniorů to bude fungovat takto: do 15 let není třeba žádný doklad, potom buď občanský průkaz, žákovský průkaz nebo průkaz ISIC. Pro všechny platí sleva do 18 let věku. Do 26 let budou jezdit se slevou jen studenti.

Nejjednodušší to s prokázáním slevy budou mít majitelé karet ODISka, ať už jsou mladí nebo senioři. „Důležité je, aby měli na své ODISce nahrán správný profil, čili dosažení určité věkové hranice, a podle toho je jim dále prodávána jízdenka – ať už jednotlivá nebo dlouhodobá,“ dodává Stejskal.

A právě prodej dlouhodobých jízdenek za nižší ceny začne až v sobotu 1. září a naplno pak v pondělí 3. září v prodejnách u dopravců. Právě tam se obvykle na začátku školního roku tvoří fronty žáků základních a středních škol. Jenže slevy nebudou platit v městských autobusech, tramvajích nebo trolejbusech. Takže děti a junioři, kteří potřebují jezdit pouze po Ostravě nebo třeba po Opavě, do front vůbec nemusí. „Tyto jízdenky je možno zakoupit ať už v prodejních místech popřípadě v e-shopu i před tím datem 1. 9.,“ říká Aleš Stejskal.

K okýnku ale musejí studenti mezi 15. a 18. rokem, kteří nemají na ODISce věkový profil pro kategorii do 18 let. Také ti se ale můžou vyhnout frontám tím, že na prodejnu dopravce zajdou kvůli prodloužení profilu ještě tento týden a pokud budou jezdit vlakem nebo příměstským autobusem, dlouhodobou jízdenku si koupí o víkendu přes internet.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související