Slezan Opava nesplácí městu dluhy

11. červenec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Hokejový klub HC Slezan Opava nesplácí městu dluhy. Z desetimilionové půjčky, kterou schválilo zdejší zastupitelstvo, klub nevrátil ani korunu. Po odchodu extraligy chtěli zastupitelé ve městě udržet alespoň druhou nejvyšší soutěž.

Vše ale nasvědčuje tomu, že opavský hokej boj o přežití bez cizí pomoci nezvládne. Podrobnosti zjišťoval Martin Knitl.

Členové hokejového klubu Slezan chtějí uhradit dlužnou částku odprodejem majetku v rámci zimního stadionu. Tato zpráva způsobila ale na radnici značný rozruch. Úředníci byli totiž přesvědčeni, že nabízený majetek patří městu. Podle mnohých má navíc nulovou tržní hodnotu. Peripetie kolem hokeje znechutily mimo dalších i radního Karla Bureše. Vše začalo podle něho schválením nemalé půjčky, která už tehdy neměla reálné krytí.

Karel Bureš: Určitě to byla velká chyba. Tehdejší názory, které padaly, já si na ně pamatuji, jak říkali, že to není půjčka, ale je to dotace. Ty nebyly brány v úvahu. Domnívám se, že jsme nalili 10 milionů Kč, které už nikdy neuvidíme. De facto jsme ty peníze HC Slezanu darovali.

Zastupitelé nakonec rozhodli dosti překvapivě. Poskytli klubu další 1 milion Kč, aby hokej přežil alespoň do dalšího jednání zastupitelstva v září. Na podzim by už mělo být známo, čí vlastně majetek v areálu zimního stadionu je. Člen HC Slezan Jaromír Sosna byl velmi opatrný v odhadování, co bude dál.

Jaromír Sosna: V každém případě souhlasím s tím, že se musí udělat pořádek v majetkových záležitostech. Je pravda, že tato částka nám pomůže skutečně velice těžce přežít to období do toho září, kdy má být další zastupitelstvo. Musíme udělat všechno proto, abychom tu sezónu nějak zahájili.

Sportovní kluby a finanční pomoc města patří k velmi diskutovaným tématům mezi zastupiteli. Radní Bureš je přesvědčen, že sportovní instituce nemohou nikdy spoléhat na městskou pokladnu jako na jistotu existence.

Karel Bureš: V Opavě je velké množství tzv.hokejové neveřejnosti, která odmítá na hokej finančně přispívat, a my si musíme uvědomit, jestli chceme za peníze všech daňových poplatníků platit opavský hokej a na jaké úrovni. Jestliže zastupitelstvo rozhodne, že ano, debatujme o tom, kolik na to dáme. Já se domnívám, že bychom měli umožnit HC Slezan, aby v Opavě hrát mohlo, ale za své vlastní.

Nejasná situace v majetkových vztazích se projevila poněkud kuriózně v debatě mezi zastupiteli. Není například jasné, zda tribuny jsou nebo nejsou pevně spojené s budovou zimního stadionu, což je pro určení vlastníka důležité. Jak dodal místostarosta Opavy Václav Klučka, pokud bude skutečně stadion patřit městu, postará se magistrát o financování jeho provozu. Odhad nákladů počítá s 9 miliony Kč. Nad budoucností opavského hokeje se tak stále vznáší řada otazníků.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu