Slezská univerzita otevře unikátní obor, bude vzdělávat pedagogy zaměřené na seniory

31. květen 2016

Slezská univerzita v Opavě otevře jako první vysoká škola v republice úplně nový studijní obor zaměřený na seniory. Absolventi najdou uplatnění v denních stacionářích nebo penzionech, kde budou starší lidi dál vzdělávat. S tím, jak se zvyšuje věkový průměr obyvatel, totiž roste i poptávka po této profesi.

Jak potvrzuje Marta Kolaříková ze Slezské univerzity, organizacím pečujícím o seniory chybí zaměstnanci, kteří by se postarali o program a vyžití klientů s ohledem na jejich zdravotní stav.

„Tím, jak studenti našich jiných oborů chodí na praxe, jsme se tam setkávali se zájmem o to, aby se jejich zaměstnanci mohli specializovat právě v pedagogických aktivitách, a víceméně jsme ten obor postavili na doporučeních asi šesti organizací,“ vysvětluje Kolaříková.

Stále oblíbenější jsou také univerzity třetího věku, které kdysi začaly jako zvláštní doplněk univerzitního života a dnes už jsou těchto studentů jenom v Moravskoslezském kraji stovky.

„Právě univerzity třetího věku jsou výbornou uplatnitelností pro naše absolventy, protože budou umět zorganizovat v rámci nějakých projektů a vzdělávacích akcí věci od začátku do konce,“ dodává Marta Kolaříková.

Fakulta veřejných politik Slezské univerzity přijme do oboru nazvaného Edukační péče o seniory prvních 15 studentů. Zájemců je už teď mnohem více.

autoři: ČRo , mrk
Spustit audio