Slezské derby zvládl Baník, vítězství 2:0 v Opavě zařídili Smola a de Azevedo

2. srpen 2019 20:31

Fotbalisté Baníku slaví vítězství ve vyhecovaném slezském derby. V utkání 4. kola Fortuna ligy vyhráli Ostravané na hřišti Opavy 2:0 po brankách Tomáše Smoly a Dyjana Carlose de Azeveda.

Rozhodující moment zápasu přišel ve 20. minutě po přímém kopu Roberta Hrubého. Míč se z kopačky ostravského záložníka snesl na hlavu Patrizia Stronatiho, jeho pokus brankář ještě vyrazil, jenže pak se k dorážce dostal Tomáš Smola a dotlačil míč do brány klubu, kde ještě v minulé sezoně hrál.

Do té doby byli přitom o něco nebezpečnější domácí. Třeba po jedenácti minutách hry už se zaplněný stadion radoval, když překonal ostravského gólmana Karol Mondek. Gól ale neplatil, protože Modek těsně předtím fauloval brankáře.

A Opava měla šance i těsně po inkasované brance, ale s hlavičkou Václava Jurečky si skvěle poradil brankář Viktor Budinský, který jen o chvilku později výborně zakročil i proti Rene Dedičovi.

Neuznané branky domácích

Pět minut před přestávkou se po opavském rohu trefil Jurečka, ale i tentokrát zkazil domácím radost rozhodčí, který usoudil, že byl Jurečka v ofsajdu. Hraniční situaci pak ještě zkoumal VAR a sudí Pavel Jelínek se nakonec rozhodl svůj verdikt potvrdit a branku neuznat.

V samém závěru první půle mohl naopak zvýšit ostravské vedení Smola, jenže s kličkou sám před brankářem Vilémem Fendrychem neuspěl.

Ve druhém poločasu tempo hry poněkud ustalo. Výraznější moment přišel až čtvrt hodiny před koncem, kdy došlo k souboji domácího Jana Schaffartzika s Dame Diopem, kde si o kartu koledovali oba zúčastnění, ale rozhodčí ji i po zhlédnutí záznamu udělil jen opavskému hráči.

Když už se zdálo, že domácí přeci jen začínají svírat Baník na jeho půlce, dostali se hosté do rychlého brejku, na jehož konci Rudolf Reiter naservíroval přihrávku de Azevedovi, který v pohodě uklidil míč do prázdné brány – 0:2.

Králové Slezska

Ostravští pak už dvougólový náskok uhájili a početný kotel Baníku mohl na konci utkání skandovat „králové Slezska“. Tohle heslo zatím v letošní sezoně platí, jejich klub dokázal vyhrát jak teď na hřišti Opavy, tak ve druhém kole na půdě Karviné.

autor: tat | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související