Slezské zemské muzeum v Opavě postupně obnovuje své největší exponáty. Jedním z nich je tank T-34

18. červen 2020 07:50

Rozebrané pásy, čerstvě natřený podvozek a desítky součástek rozvěšené všude kolem. Tak to vypadá v dílně u Boskovic na jižní Moravě. Slezské zemské muzeum v Opavě tam opravuje jeden ze svých největších exponátů. Zchátralý tank T-34 z 50. let minulého století. Byl to téměř vrak.

Parta zručných nadšenců staví celý tank vlastně úplně od začátku. Jsou to tisíce dílů od těch nejmenších až po mnohatunové kusy. Taková hodně specifická zámečnická práce, prozrazuje Jaroslav Pánek. Má celou přestavbu na starosti.

„Nejhorší práce jsou za námi – rozebrání, čištění, odstraňování starých nátěrů a vyvaření dílů, které byly v devastačním stavu. Teď už to pomalu skládáme dohromady,“ říká Pánek.

Tank bude zase jezdit a zaslouží si pořádně zapátrat v dobových dokumentech, odkud vlastně je. „Teprve, až to kolegové obrousili, jsme se dostali k výrobním číslům. Teď se snažíme dohledat, u kterého útvaru ten tank byl,“ dodává ředitelka opavského muzea Jana Horáková.

Obživnutí tohoto tanku T-34 ještě nějakou dobu potrvá, hned za vraty už přitom čeká na záchranu další stroj, tentokrát stíhač tanků.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související