Sloni v ostravské zoologické zahradě mají nové stínidlo

5. srpen 2021 08:10

Skupina slonů indických v ostravské zoologické zahradě využívá nový přístřešek. Stínidlo ve tvaru pětiúhelníku zvířata chrání hlavně před sluncem. Ošetřovatelé na jeho konstrukci ale umisťují i seno anebo větve, které si sloni z výšky stahují chobotem. Přístřešek měří 10 metrů a náklady na jeho výstavbu přesáhly 2 miliony korun.

Ještě donedávna stálo ve venkovním výběhu slonů jednoduché stínidlo tvořené třemi stromovými kmeny, mezi nimiž byla natažená pevná plachta. To už ale nestačilo a navíc i dosluhovalo. A tak se Zoo Ostrava rozhodla vybudovat slonům stínidlo nové – mnohem stabilnější a prostornější.

„Stavbu jsme využili k tomu, abychom do těch nohou, které drží samotné stínidlo, zakomponovali závěsné systémy, díky nimž můžeme zvířatům poskytovat ve výšce sítě naplněné senem, větve, okusy – prostě všechno, co mají sloni rádi,“ vysvětluje zooložka Jana Pluháčková.

Ochrana před sluncem je pro slony velice důležitá. „Zejména indičtí sloni coby pralesní zvířata ten stín opravdu vyžadují a je to pro ně podstatné,“ dodává Pluháčková.

Stínidlo má tvar pětiúhelníku a je tvořené z mohutné konstrukce. „Dá se říct, že je dělaná v provedení antislon, takže udrží i slona v dynamické váze. Každý ten sloup je dimenzovaný na zhruba 10 tun, aby s tím sloni nemohli pohnout,“ vysvětluje ředitel zoo Jiří Novák.

Zoo chce v budoucnu ve výběhu slonů přeměnit menší jezírka na takzvaná písečná lože.

autoři: Petr Dušek , tif
Spustit audio

Související