Slováci vybírají nové poslance, Ficův SMER možná přijde o většinu ve sněmovně

5. březen 2016

Slováci dnes volí nové složení parlamentu. Rozhodnou, jestli zůstane i nadále u moci sociální demokracie premiéra Roberta Fica, nebo se prosadí pravicové strany.

Vládní strana SMER Roberta Fica zůstává jasným favoritem dnešních voleb. Bylo by překvapením, kdyby nezískala více než 30 procent hlasů. S největší pravděpodobností už ale na Slovensku nebude jednobarevná vláda.

„Jdeme k volbám s velkou pokorou, ale samozřejmě děláme všechno pro to, aby byl SMER součástí koaliční vlády,“ řekl Fico.

S velkou pravděpodobností ale Fico nezopakuje fenomenální úspěch z předešlých voleb, kdy získal 44 procent hlasů a mohl sestavit jednobarevnou vládu.

Voliče si SMER získal především díky sociálním balíčkům. Kromě cestování vlakem zdarma, nabídl lidem levnější potraviny, státem hrazené lyžařské kurzy pro děti.

Příznivci pravice chtějí změnu

Pravicoví voliči si ale přejí konec vlády premiéra Fica. Spoléhají na malé strany, které by mohly vytvořit širokou pravicovou koalici. Prosazují transparentnost a řešení situace zejména ve zdravotnictví a školství.


Zhruba 4,4 milionu voličů si může vybrat z více než dvou desítek stran a hnutí. Z nich asi třetina má reálnou šanci získat alespoň pět procent hlasů, což je podmínkou pro zisk křesel ve sněmovně. O 150 poslaneckých mandátů se uchází téměř 2900 kandidátů.
Pramen: ČTK

A tak i pravicové strany vycítily šanci na sestavování kabinetu. Nejsilnější je benjamínek slovenské politické scény strana Síť mladého právníka Radoslava Procházky.

Do parlamentu se může podle průzkumů dostat až sedm stran. Voliči budou rozhodovat do deseti hodin večer.

Nový kabinet na začátku července převezme vůbec první slovenské předsednictví v EU.

Slováci rozhodnou zda u vlády zůstane sociální demokracie premiéra Roberta Fica, nebo se prosadí pravicové strany.
Volby do Národní rady Slovenské republiky 1994 - 2012
autor: pev
Spustit audio