Slovenská rádia mění playlisty. Nově musejí hrát minimálně 20 % domácí produkce

Rádia na Slovensku musí ode dneška hrát víc domácích hudby. Zákon platí pro soukromé stanice i veřejnoprávní rozhlas. Některá rádia ale žádají o výjimky s tím, že je nové nařízení omezuje.

Soukromé stanice musejí hrát denně minimálně 20 % slovenských písní. A od roku 2017 bude nařízení ještě tvrdší a budou muset hrát čtvrtinu slovenské produkce. Veřejnoprávní rozhlas má limit ještě přísnější a do playlistů musí zařadit minimálně 35 % domácích skladeb. Téměř každá třetí píseň tedy musí být ve slovenštině.

Zákon navíc určuje i další podmínky. Rádia musejí slovenskou produkci hrát mezi 6. hodinou ranní a půlnocí. Nařízení má zamezit obcházení zákona hraním slovenských písní v noci a nad ránem.

Klíčovou podmínkou je navíc ještě jedna část zákona. Nejméně pětina slovenských písní musí být nejnovější produkce, maximálně pět let staré.

Některým stanicím přináší nový zákon řadu problémů a žádají o výjimky. Slovenský veřejnoprávní rozhlas bude žádat o výjimky pro své čtyři stanice. Zákonu logicky nedokáže vyhovět na stanici zaměřující se na klasickou hudbu. O výjimku požádalo také 12 soukromých rádií. A třeba slovenská Evropa 2 od rána hraje na protest jen slovenské písně.

autoři: pev , šše
Spustit audio