Slovenská strela slaví 80 let. Elegantní železniční vůz najdete v muzeu Tatry

21. červen 2016

Přesně před 80 lety opustila brány kopřivnické automobilky dvojice moderních železničních motorových vozů Slovenská strela. Ty až do okupace Československa zajišťovaly rychlé a luxusní spojení Prahy a Bratislavy. Zachoval se jen jeden vůz, který stojí v Kopřivnici před technickým muzeem.

„Slovenská strela je vlastně výdobytek poptávky v letech, kdy se začala zvyšovat rychlost. Využila pobídky ministerstva železnic, které také vyhlásilo soutěž, a v 33. roce pan Ledvinka představil projekt Slovenské strely,“ říká kurátor sbírek Technického muzea v Kopřivnici Radim Zátopek.

Vůz je podle Zátopka stále ve velmi dobrém stavu. „Tady je plnohodnotná kuchyňka. Byla tady teplá voda, je tady bojler, byly tady vařiče. Ze snímků víme, že se tady podávalo plnohodnotné jídlo,“ dodává Zátopek.

Při bližším prohlédnutí ale zjistíte, že dolní část vozu je rezavá, střecha se loupe. Strela by určitě nějakou opravu snesla. A podle Lumíra Kaválka, ředitele Technického muzea v Kopřivnici je možnost tří základních variant, jak k opravě přistoupit.

„První by bylo opravit skutečně jen vnější vzhled. Druhá varianta je asi dvakrát až třikrát náročnější a byla by to oprava jak vnějšího pláště, tak interiéru. Maximalistická varianta zahrnuje vnější plášť, interiér a motory,“ popisuje Kaválek.

Kuchyňka s lednicí a spižírnami

Plné zprovoznění Slovenské strely by vyšlo na desítky milion. Rozhodnout bude muset její vlastník, automobilka Tatra.

Na podrobnou prohlídku Slovenské strely jste zváni v magazínu Křížem krajem. Poslouchejte Český rozhlas Ostrava a dozvíte se víc!

Oddíl pro cestující se sedadly
autor: Michal Polášek
Spustit audio