Slunečnice ze Skotnice

28. březen 2015

Petra Lhotská měla od malička jasno, že bude hrát na prknech, která znamenají svět. Záhy ji však čekala její nejdůležitější, životní role. Stala se maminkou Veroniky, u níž se krátce po narození rozvinulo kombinované postižení.

Petra se stáhla do ústraní, aby se plně mohla věnovat dceři, a stala se její opatrovnicí. Na prahu dospělosti měla Verunka stále duši dítěte, obtížně se pohybovala, a tak jí byl v osmnácti letech přiznán invalidní důchod.

To však podle zákona zároveň ukončilo vyživovací povinnost ze strany otce, a proto se Petra s Verunkou dostaly do svízelné finanční situace.

Velké náklady

Mají štěstí, protože spolu bydlí v malém domku, který zdědily po prarodičích. Ale životní náklady na život s postiženou Verunkou jsou velké.

Kromě nákladů na léky, pleny a další péči je pro ně největším výdajem úhrada svozu vozíčkářů do stacionáře EDEN v Novém Jičíně, kam by Verunka ze Skotnice nejraději jezdila každý den, tak báječnou péči a program jí i dalším klientům tamní „tety“ dokáží obstarat.

Petra však může Verunce dopřát v Edenu pouhé dva dny v týdnu, vždy v pondělí a ve středu, protože už za těchto osm dní měsíčně platí čtyři tisíce korun. A tak hledá pro Verunku další finanční zdroje.


Petra Lhotská zpívala jako Beruška s kapelou svého otce Petra Dudeška v Buřinkách, a když dostudovala ostravskou konzervatoř, tleskali jí diváci v Těšínském divadle a v Ostravě v Divadle Petra Bezruče. Byla Lízou Harperovou, Stázou, služkou, tanečnicí, Mařenkou, Mary Lennoxovou nebo Korou.

Konec u soudu

V roce 2012 se Petra na internetu dočetla o jiné mamince s podobným osudem, které se podařilo domoci se výživného pro dospělou handicapovanou dceru u Vrchního soudu v Praze.

I Petra se tedy pustila do boje a v dubnu následujícího roku uspěla u Okresního soudu v Novém Jičíně. Soud o tento druh výživného tedy vyhrála jako druhá v naší republice a první na Moravě.

Více se dozvíte z pořadu Dagmar Misařové Slunečnice ze Skotnice.

Další dokumenty z cyklu Dobrá vůle si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: dam
Spustit audio