Slunit, neslunit, mazat, nemazat... Jak dlouho může být dítě na slunci a čím a jak ho mazat?

20. květen 2020

Sluneční paprsky dokáží léčit, ale také zabíjet. Při slunění tak platí dvojnásob všeho s mírou. Jenže jinou intenzitu snese dospělý člověk a jinou dítě. Co tedy dělat, abychom v nadcházejících teplých dnech nevědomky neublížili našim nejmenším? Ptali jsme se vrchní sestry dětského oddělení Vítkovické nemocnice Bohumily Lokajové.

Nejprve bychom měli zdůraznit, proč je i pro děti vhodné vystavovat se slunci?

Pro děti pro syntézu vitamínu D, to každý zná, je nezbytné UV záření ze slunce působící na kůži. Slunění ale zároveň aktivuje imunitní buňky a zvyšuje tak obranyschopnost organizmu.

Proč je nadměrné slunění pro dětskou pokožku škodlivé?

Musíme si uvědomit, že nejvíce UV záření přijmeme v dětském věku – do patnáctého roku života až 50 procent celkové dávky za život.

Tady je velmi vysoké riziko zvýšení výskytu melanomu v dospělosti. Nárůst je největší po 60. roce věku, 300 lidí v republice ročně na tento nádor umírá. Proto je důležité děti chránit už od raného věku.

A kde je ta správná míra?

Dítě do půl roku věku by vůbec nemělo přijít na přímé slunce. Do dvou let málo, mělo by být chráněno oblečením, na hlavě klobouček nejlépe s prodlouženou zadní částí. Děti ještě nemají tolik vlásků na hlavě a poměr plochy hlavy je u dětí větší než u dospělých.

Starší děti už tolik neuhlídáme, takže je vhodné si stanovit pravidla. Mít pokrývku hlavy, sluneční brýle, dostatečné oblečení, chránit si nos, uši, rty. U malých dětí pak i nárty nohou, které jsou velmi citlivé.

Krémy s fyzikálním filtrem

Ještě se musíme zeptat na opalovací prostředky s vysokým ochranným faktorem...

Určitě děti mazat, používat přípravky s faktorem 30–50, mazat každé dvě hodiny, a hlavně poté co dítě vyjde z vody. Děti ponechávat ve stínu, nikdy ne na přímém slunci.

Používat opalovací krémy s fyzikálním filtrem. Opalovací krémy mají dva filtry – buď chemický nebo fyzikální. Chemické vsakují do kůže a pohlcují UV záření, fyzikální fungují na principu malých zrcátek, které to UV záření odrážejí. A pro děti jsou výhodnější.

Další diskuze se týká množství krému. Dospělí na jedno namazání spotřebují asi 32 gramů, děti asi 12 gramů.

Spustit audio

Související