SM systém – cvičení, které má přispět k správnému držení těla

2. březen 2014

Za další sérií cvičení vyrazíme do Sanatorií Klimkovice. Ty teď totiž přicházejí s novinkou - speciálním cvičením, které má přispět ke správnému držení těla a tím i logicky k odstranění souvisejících zdravotních potíží.

Cvičení je vhodné pro jakoukoliv věkovou skupinu od pěti do sta let, a to i pro lidi s problémy bolesti zad, nebo kteří chtějí poruchám páteře předejít. Cvičení má také velký význam u prevence a léčby poruch velkých kloubů - kloub kyčelní, kolenní a ramenní, kluby nohou a klenba nožní.


Metoda "SM systém" neboli "Stabilizační a Mobilizační Systém" se opírá o 30 let postupného vývoje a 25 let klinických zkušeností s tímto cvičením u pacientů s bolestmi páteře v bederní, hrudní i krční oblasti, u pacientů s akutním výhřezem ploténky a u skoliózy. Za SM systémem stojí jeho původní tvůrce - MUDr. Richard Smíšek. SM metodu využívá i mnoho vrcholových sportovců jako kondiční trénink s cílem zlepšit sportovní výkon a předejít přetížení a degeneraci páteře a velkých kloubů při sportu.


Ke cvičení je zapotřebí jedna pomůcka a tou je speciální guma či elastické lano, které upevníme třeba k radiátoru nebo na dveře.

„Dá se získat v některých zdravotnických potřebách. Apeluji na to, abyste měli originální ‚Smíškovskou‘ gumu, protože je pro toto cvičení koncipovaná,“ upozorňuje lékařka Jarmila Zipserová.

Při cvičení je důležitý správný stoj. Stojíme rovně, zatáhneme hýžďové svaly, břicho a vytáhneme takzvanou trakci páteře – jako byste se chtěli vytáhnout až ke stropu. Je dobré udělat mírný rozkrok, aby se vám dobře stálo.

„Důležité je také používání dechu. Nádech bude jakoby relaxační fáze a výdech bude ta hlavní pracovní fáze. Nádech je nosem a výdech ústy,“ dodává lékařka.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.