Smetanka letos bez zámku, ale s novinkami. Třeba s generálkou zdarma

23. květen 2023

65. ročník festivalu Smetanova Litomyšl se blíží. Letos nabídne 35 pořadů, bohatý doprovodný program, změny a také novinky, jak potvrdil jeho umělecký ředitel Vojtěch Stříteský.

Tradičně od března běží předprodej na jednotlivé pořady festivalu. I když v posledních letech nechávají návštěvníci jejich nákup na poslední chvíli, nedá se podle Vojtěcha Stříteského mluvit o nezájmu. Několik titulů je už vyprodaných.

Belle époque

Motto letošního ročníku odkazuje na „Krásné časy“, období evropských dějin mezi lety 1890 a 1914, kdy kulturní život dosáhl nebývalé úrovně a kdy vznikla řada významných a nádherných děl.

„Shodli jsme se, že připravíme veledílo Písně z Gurre Arnolda Schönberg, což je opravdu produkční oříšek, protože zde mluvíme o téměř třech stovkách účinkujících. A samozřejmě Písně z Gurre reprezentují vrchol belle époque. Pak se k tomu postupně začaly přidávat další skladby, třeba symfonická báseň Tak pravil Zarathustra Richarda Strausse, kterou u nás bude hrát Česká synfonietta, což je také z té doby. Samozřejmě je tu vrcholný Dvořák, Rachmaninov a mnozí další,“ vybírá z programu Vojtěch Stříteský.

Doprovodný program a novinky

Ani letos nebudou návštěvníci festivalu ochuzeni o bohatý doprovodný program. Festivalové zahrady a Smetanovu výtvarnou Litomyšl letos poprvé doplní Smetanova poetická Litomyšl.

Vojtěch Stříteský v Litomyšli

Pro návštěvníky připravili pořadatelé ještě jednu novinku. „Rozhodli jsme se zpřístupnit festivalovou halu už dva dny před zahájením. V úterý 13. června tam uděláme takovou veřejnou generálku. Od půl jedenácté bude otevřeno a od půl dvanácté tam bude hrát Moravská filharmonie Olomouc krásný koncert, ve kterém se představí hvězdy jako pianista Ivo Kahánek, houslista Jan Fišer, sopranistka Patricia Janečková, barytonista Tadeáš Hoza a bude to takový populárně laděný koncert, na kterém zazní třeba Mendelssohn, Smetanova Vltava a podobně. Kdo bude chtít, si může od pondělí 29. května na webu vytisknout vstupenku zdarma,“ říká Vojtěch Stříteský.

Bez zámku

Kvůli opravám letos festival přišel o svou hlavní scénu na zámku. „V Litomyšli stojí opravdu hezký a prostorný zimní stadion a my ho už několik měsíců přetváříme ve festivalovou halu. Snažíme se, aby se tam lidem líbilo, aby měli pohodlí, dobře slyšeli, viděli, a aby si festival užili, i když letos ne na zámku.“ Ze zámeckého návrší je to k festivalové hale pět minut chůze, i tak pořadatelé doporučují počítat s časem navíc na zaparkování, se kterým bývají v centru problémy.

Spustit audio

Související