Smrtelná necitlivost nohou. Zhruba třetina cukrovkářů v Česku se potýká s diabetickou neuropatií

12. květen 2018 06:00

Cukrovkou prvního nebo druhého typu u nás trpí podle odhadů České internistické společnosti až milion lidí. A pacientů dál přibývá - nových případů lékaři každý rok evidují o tři tisíce víc než v roce předchozím. Každý třetí diabetik se pak potýká se závažnou komplikací nemoci - takzvanou diabetickou neuropatií. Ta způsobuje, že pacient přestává mít cit v nohách i rukách.

„Ve vaně jsem nevěděl, že mám horkou vodu, až když jsem tam ponořil další části těla, ale nějak jsem tomu nevěnoval pozornost,“ popisoval příznaky diabetické neuropatie Petr Balaš, který ztratil cit nejdříve v nohou až po kolena. Že je to problém, si uvědomil později.

„Při chůzi ze schodů dolů do metra jsem upadl, protože jsem necítil schod a tu mezeru,“ pokračoval v popisu Balaš.

Teprve pak se od lékaře dozvěděl, že má diabetickou neuropatii. Při té dochází k poškození senzitivních nervových vláken v důsledku dlouhodobě zvýšené hladiny cukru v krvi. Jaké komplikace to může způsobit, vysvětluje předseda České internistické společnosti Richard Češka: „Může vést k celé řadě problémů od rozvoje diabetické nohy až po to, že pacient se může zranit, jak nedokáže dobře chodit, padá ze schodů, láme se a pak umírá i na komplikace,“ vysvětloval Češka problémy, které doprovázejí nemoc.

Zastavení postupu nemoci

Diabetická neuropatie se nedá vyléčit - účinnou terapií je ale možné její postup zastavit. A i to je velmi důležité, vysvětluje prezident Diabetické asociace Milan Kvapil: „Když pokračuje toto poškození, tak to dojde do situace, kdy pacient nic necítí – třeba šlápne na žhavý asfalt, spálí se, udělá si puchýře a vlastně o tom vůbec neví,“ dodal Kvapil.

Smrtelné nebezpečí

Podobnou zkušenost má i pan Petr. Kvůli ráně v noze poznal, co je to klinická smrt. „Bylo to tím, že se mi dostaly nečistoty do defektu a dostal jsem totální otravu krve v podstatě a z toho plicní edém,“ popisoval Balaš.

Diabetická neuropatie postihuje až třetinu pacientů s cukrovkou. Zjistit se dá vyšetřením citlivosti nohou, které by měl absolvovat každý diabetik preventivně alespoň jednou ročně. Nemoc předcházejí prvotní příznaky.

„Pocit pálení v klidu, lehkého mravenčení, řezání, typický je ten pocit studených nohou, když u toho nemocného nohu vyšetříte, tak zjistíte, že ji má teplou, což je typický příznak diabetické neuropatie,“ vysvětloval Kvapil.

Čím déle pacient cukrovkou trpí, tím vyšší má pravděpodobnost, že se u něj diabetická neuropatie projeví. Neléčená může způsobit trvalé následky - i malé zranění na chodidle, o kterém pacient neví, může vést k amputaci nohy. Odumírání nervů je nevratné, včasnou léčbou se ale dá zpomalit nebo i zastavit.

autor: jar
Spustit audio