Sochy Kurta Gebauera se budou vznášet ve Vodárenské věži v Opavě

24. říjen 2016

Sochy Kurta Gebauera dostanou prostor v zachráněné Vodárenské věži v Opavě. A to díky rekonstrukci kulturní památky z 19. století, kde jen pár metrů od vlakových kolejí vzniká nevšední kulturní centrum se stálou expozicí slezského rodáka. Vodárenská věž stojí na nádraží Opava východ.

Vodárenská věž sloužila východnímu nádraží od roku 1892, kdy byla postavena. Zvyšující se nároky na množství vody vedly později k přistavění dalšího patra a v bezprostřední blízkosti vyrostla také kotelna s komínem z režných cihel. V této podobě se s výškou 19 metrů dochovala dodnes.

„Je poslední dochovaný objekt tohoto typu. Předposlední ve Studénce byl zdemolován, myslím, v roce 2013. Proto je objekt památkou,“ říká majitel opavské věže Vladimír Peringer.


Kurt Gebauer patří mezi přední současné české sochaře. Rodák z nedalekého Hradce nad Moravicí má v Moravskoslezském kraji i přímo v Opavě už několik výtvarných realizací.

Ve věži vzniká kavárna, z níž se dostanete jak do fotografické galerie, tak do expozice Kurta Gebauera. Stavba bude sloužit fotografickým výstavám, filmovým projekcím, divadlu, koncertům i přednáškám.

„My bohužel zatím nemáme výtah, který má být umístěný v pravém rohu, a schodiště je příliš strmé, abychom lidi mohli pustit nahoru, takže řekněme, že 75 procent budovy je přístupno a těch 25 si necháváme jako takové tajemství na příští rok,“ dodává Peringer.

Prostor fotografické galerie
autor: čan
Spustit audio