Sociální šatníky v kraji se začínají připravovat na zimu

1. říjen 2012

Staré deky, vyřazené svetry a obnošené džíny v zapomnění na dně skříně. Právě tyto svršky, které už pro své majitele dosloužily, můžou ještě zahřát lidi z ulice. Sbírají je takzvané sociální šatníky, které je pak zdarma nabízejí bezdomovcům. S otevřenou náručí dárce vítají například v šatníku Dobrovolnického centra ADRA ve Frýdku-Místku.

Ze šatníku vychází starší pán s plnovousem. Drží igelitovou tašku a ukazuje, co si vybral. Jeho domovem je už dlouho ulice, kde zůstává i během zimy. Za mrazivých dnů je podle něj nejdůležitější pořádně se podvléct.

„Pro nás bezdomovce je to vynikající, jsem hrozně moc rád,“ děkuje muž.

V regálech se svršky je ponořený také pravidelný návštěvník pan Ladislav. „Chodím tady každý týden, jak je otevřeno, abych se viděl s kamarády a tak různě. Dneska jsem si přišel pro spodky a pro mikinu,“ říká pan Ladislav.

Vybraný textil skládá do tašek dobrovolnice Vlaďka. „Nedostatek máme pořád pánských kalhot, spodního prádla a spacáky. Ty nám chybí akutně pořád. Přes zimu rukavice, pánské bundy, spodní prádlo,“ vypočítává nedostatkové zboží.

Zachovalé oblečení přivítají také v Centru sociálních služeb Armády spásy v Ostravě-Mariánských Horách. Jeho zaměstnanci v zimě vyjíždějí s teplými svršky také přímo do ulic. Loňskou zimu zachránily darované deky a teplé oblečení, které měli u sebe, život napůl zmrzlému muži ve stanu.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio