Sociálním službám ve Zlínském kraji chybí pro terénní služby půl miliardy, některé mohou fungovat jen do října

9. červen 2022

Půl miliardy korun - tolik peněz nyní chybí poskytovatelům sociálních služeb ve Zlínském kraji. Například Diakonie ve Valašském Meziříčí má peníze jen do října. Ohrožená je tak péče poskytovaná lidem v domácím prostředí.

Poskytovatelům sociálních služeb ve Zlínském kraji chybí peníze na financování terénních služeb - tedy na výjezdy za lidmi v domácí péči. Jde o téměř půl miliardy korun.

Například Diakonie ve Valašském Meziříčí má peníze na pokrytí potřeb klientů jen do října. Vyhlíží proto pomoc státu i kraje.

Náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová zodpovědná za sociální oblast přiznává, že financování sociální služeb je velký problém. Podle ní obdržel letos Zlínský kraj na financování sociálních služeb na svém územ o zhruba 450 milionů korun méně, než je potřeba. Proto se podle ní nyní ve spolupráci s ostatními kraji snaží vyjednat se státem jejich potřebné dofinancování, samotný kraj tyto peníze nemá. Rozhodnutí o dofinancování by mělo být známo nejpozději do letošního července.

Spustit audio

Související