Sokolství není jen o sportu, ale i o duševní pružnosti a morální pevnosti, míní 92letý cvičenec

11. květen 2022

160 let Sokola si letos připomíná i brněnská župa, o jejíž historii i současném fungování přišli povyprávět Iva a Štěpán Oulehlovi společně s 92letým cvičencem Jiřím Bílým.

„Sokolství jako takové není jen o sportu a pevnosti těla, je to i o duševní pružnosti a morální pevnosti – je to taková životní filozofie,“ míní Jiří Bílý, který začal cvičit v sedmi letech. „Mám ještě doma žákovskou průkazku ze Sokola Brno I. Cvičíme v takové skupině seniorů, říkáme si věrná garda, protože jsou to tedy cvičenci, kteří až do vysokého věku udržují svoji tělesnou schránku, aby se po tom světě pohybovala,“ říká s úsměvem Bílý.

Iva Oulehlová cvičí od 15 let a momentálně vede v Nových Bránicích nejmladší žactvo. „Je to takové seznamování těch dětí s pravidelným pohybem. Aby děti věděly, že není důležité všechno vyhrát, ale hlavně zúčastnit se, aby navazovaly kamarádství, podporovaly ty, co jim to nejde. A když se někomu něco povede, abychom jim zatleskali a měli radost z pohybu.“

Její syn Štěpán je zapsaný v Sokole od svého roku a půl. „Baví mě utužování vztahů a setkávání se v kolektivu,“ dodává.

Kolik je v Nových Bránicích Sokolů? Jakým způsobem tělocvičný spolek, u jehož zrodu stál Miroslav Tyrš, získává mladou generaci Sokolů? A jak vzpomíná na těžší okamžiky Sokola dlouholetý cvičenec Jiří Bílý? Poslechněte si v záznamu Apetýtu – na webu nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související