Soud odložil závěrečné řeči v kauze nehody ve Studénce, jeden obžalovaný nepřišel

5. listopad 2019 12:38

Závěrečné řeči v kauze nehody ve Studénce dnes u Okresního soudu v Novém Jičíně nezazní. Nepřišel totiž jeden z obžalovaných. Soud by měl pokračovat zítra.

Stejný soud už jednou všech osm obžalovaných zprostil viny. Odvolací senát ale rozhodnutí zrušil a nařídil doplnit další důkazy. V srpnu roku 2008 narazil rychlík do spadlého mostu. Vlakem tehdy cestoval i osmnáctiletý Martin, který ve Studénce přišel o život.

„Byli jsme skvělá rodina. Vnímám od okolí, že mají sourozence, se kterými můžou trávit čas. Chybí mi,“ říká Lenka Fierlová, sestra zemřelého Martina. Když se stalo neštěstí ve Studénce, bylo Lence 16 let, její bratr byl o dva roky starší. „Je mi už sedmadvacet a pořád to není u konce,“ dodává.

Lenka přiznává, že už neví na koho se má více zlobit – jestli na viníky nebo na justici. „Za tu chybu, po které spadl most, pořád nikdo nepyká. A zemřelo tam osm lidí, což je nehorázné,“ říká.

Mluvčí novojičínského soudu Pavla Nippertová říká, že proces urychlit nešlo kvůli rozsáhlým posudkům. „Jedná se o velmi složitou trestní věc s velkým počtem obžalovaných. V této konkrétní věci bylo vypracováno 11 znaleckých posudků,“ dodává mluvčí.

Česká justice kauzu řeší už více než 8 let.

autor: ada
Spustit audio

Související