Soud potvrdil podmíněný trest pro bývalého bojkovického místostarostu a tajemníka SPD Staníka

19. září 2019 14:05

Bývalý tajemník SPD, který pochází z Bojkovic, 24. října 2017 ve Sněmovně například uvedl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc a měli by se střílet již po narození“.

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil bývalému tajemníkovi SPD Jaroslavu Staníkovi roční podmíněný trest kvůli výrokům, které pronesl ve sněmovní restauraci na adresu homosexuálů, Romů a Židů.

Staník má také zaplatit 70 000 korun. Dopustil se trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Verdikt je pravomocný.

„Odvolání obžalovaného se zamítá,“ prohlásil předseda odvolacího senátu Petr Hovorka. Podle něho bylo nedůvodné, Obvodní soud pro Prahu 1 případ posoudil správně. Také uložený trest podle soudce odpovídá spáchanému skutku.

Bývalý tajemník SPD, který pochází z Bojkovic, 24. října 2017 ve Sněmovně například uvedl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc a měli by se střílet již po narození“. Prohlásil údajně také, že by se homosexuálové, Romové a Židé měli posílat do plynu.

Staník jakékoli trestné jednání odmítal. Řekl, že zapíjel večer ve sněmovní restauraci volební úspěch své strany. Bavil se s ostatními politiky také o menšinách, ale nehaněl je.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související