Spalničky má šest pracovníků Kardiochirurgického centra v Ostravě

2. květen 2019 12:32

Na Kardiochirurgickém centru Fakultní nemocnice Ostrava už onemocnělo spalničkami šest zdravotníků. Jde o pět zaměstnanců centra a jednoho stážistu, který působil na tomto pracovišti. Řekla to dnes mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

V centru je už od konce dubna zákaz návštěv. Nepřijímá nové pacienty a odkládají se tam i plánované operace. Běžný chod centra ale podle mluvčí kvůli onemocnění zdravotníků spalničkami není narušen.

Kardiochirurgické centrum ostravské fakultní nemocnice kvůli spalničkám nepřijímá pacienty

Fakultní nemocnice Ostrava

Kardiochirurgické centrum Fakultní nemocnice Ostrava nebude přijímat pacienty kvůli spalničkám, které se prokázaly u dvou zdravotníků. Zároveň vyhlásilo zákaz návštěv.

„Ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí byla přijata veškerá opatření. V centru bylo provedeno více než 110 testů na protilátky, a to u zdravotníků i pacientů. Všichni hospitalizovaní mají vlastní protilátky proti spalničkám,“ uvedla Chattová. Na výsledky testů zdravotníků se ještě čeká. „Testování na protilátky je ale i napříč pracovištěmi nemocnice,“ řekla mluvčí.

Moravskoslezský kraj má stále jednu z nejvyšších nemocností v České republice. Od počátku roku se spalničkami nakazilo přes 90 lidí, loni bylo v regionu jen šest případů.

Onemocnění se šíří kapénkami. Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která se šíří na obličej, krk, břicho, nohy a ruce.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související