Specialisté zkoumají v Kopřivnici starou skládku. Hledají nebezpečný odpad

1. únor 2019

Zhruba 40 let leží na okraji Kopřivnice pod vrstvou zeminy suť z demolice starých částí města. Před časem ale místní lidé oznámili, že by tam mohl být i nebezpečný odpad. Téměř deset hektarů plochy teď proto zkoumají specialisté. Navzdory zimnímu počasí odebírají vzorky z průzkumných vrtů a sond.

Po krátké procházce jsme došli k malé vrtné soupravě. Dělníci tady zrovna pomocí kladiva dostávají z vrtáku, takzvané jádrovky, vzorky vyvrtané zeminy. Pavel Jílek je jedním z pracovníků u té vrtné soupravy. Mráz mu nevadí. „Svítí sluníčko, je krásně, teď počasí úplně přeje těm vrtným pracím. Zmrzlá je jenom šlupička, potom je nezámrzná hloubka, to vůbec nevadí,“ vysvětluje pracovník firmy Vodní zdroje Ekomonitor.

Dívám se na vyvrtané vzorky a vidím, že zatím je to samá hlína. Pod námi by přitom měla být stavební suť, která se tady vozila z bourání staré Kopřivnice. „Lidé, kteří tady kolem žili, přišli s názory, že kdoví, co tam všechno se ještě vozilo. A v té skládce opravdu mohou být odpady, které mohou být nebezpečné. Ale nikdo neví, kde jsou a kolik jich je,“ říká Petr Černoch, myslivec a bývalý pracovník kopřivnické radnice.

Pracovníci průzkumu kontrolují vyzvednuté vzorky

Kopřivnická radnice proto objednala průzkum. Kromě zeminy bude specializovaná firma odebírat vzorky podzemní vody. Technoložka Pavla Filipská říká, že vrtání je v necelé v polovině. „Zatím opravdu vidíme jenom stavební materiál, cihly, beton. Vizuální kontaminace zatím nebyla zastižena,“ popisuje.

Práce na místě skončí příští týden. Do poloviny března pak budou hotové rozbory a bude jasné, co dál. „V případě, že tu budou nebezpečné odpady nebo takové nějaké látky, tak musíme učinit opatření, aby se dále nerozšiřovaly, nebo se vytěží. To všechno se uvidí až po analýze rizik,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Pokud nebude nutné do skládky zasahovat, nechá kopřivnická radnice povrch zrekultivovat a zvažuje na ní vysadit les. Musí se ale ještě dohodnout se státem a soukromými majiteli, kteří vlastní většinu plochy.

Vrtná souprava na bývalé skládce v Kopřivnici
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související