Specializované firmy rozebírají poškozený strop zimního stadiónu ve Studénce

19. leden 2018

Zimní stadion ve Studénce tuto sezónu zůstane zavřený. Místo ledu se na ploše válí kusy dřeva a izolace. Už vloni v létě totiž ze střechy upadlo několik shnilých desek. Dělníci tak teď nad svými hlavami rozebírají celou konstrukci stropu. A je to docela nepříjemná práce.

Na vysokozdvižné plošině 20 metrů nad úrovní ledové plochy pracují dva muži v kombinézách a odstraňují podhled zimního stadionu. „Sundáváme ty desky obložení, potom je sololit, skelná vata. Máme na to dvě pily. Je to hlavně o té skelné vatě, která pěkně kouše,“ říká pracovník firmy Richard Novák.

Milan Kyjovský, vedoucí odboru místního hospodářství a údržby majetku MěÚ Studénka, nás zavedl na lávku pod střechou stadionu. „V současné době máme odkrytou asi polovinu toho podhledu a odkrývají se ta problematická místa. Je vidět trámy napadené dřevokaznou houbou, plísní a dokonce teď stojíme u dvou trámů, které jsou prohnuté tím, jak už jsou degradované tou houbou,“ říká.

„Práce je tady hodně a nejde to úplně jednoduše. Začátkem února by ty práce měly končit, ale je problém s prořezáváním jednotlivých polí. Zkoušeli to motorovou pilou, ale velmi rychle se jim tupí řetězy, protože jim to zajede do té skelné vaty, musí se to čistit, brousit,“ popisuje náročnost prací Kyjovský.

Stav spodní části střechy průběžně kontroluje soudní znalec, který je zároveň i projektantem. Na jaře má radnici předložit radnici návrh řešení opravy stropu.

„Chceme udělat všechno tak, aby sezóna umělého ledu byla v provozu na podzim letošního roku. Čas nám ukáže, zda to je nebo není možné nebo v jakých časových relacích se nám to povede,“ říká starosta Studénky Miroslav Šobich (SNK) s poukazem na plánovanou kompletní rekonstrukci chlazení ledové plochy, která by měla probíhat současně s opravou střechy.

Zbytky spadlých desek na ploše zimního stadionu
autor: Michal Polášek
Spustit audio