Speciální dráhu, na které se na kolech nešlape, ale pumpuje, mají ve Staříči

4. září 2017

Speciální dráha, kde se dají na kolech předvádět neuvěřitelné triky a skoky, funguje ve Staříči na Frýdeckomístecku. Postavit ji nechala obec. Na okruhu z asfaltu jsou uměle vytvořené terénní vlny a klopené zatáčky a jezdci tu kolo pohánějí pohybem těla nahoru a dolů, tedy pumpováním. Její iniciátor hledal něco, co vytáhne děti od počítačů a s údržbou nebude moc práce a pumptracková dráha tyto požadavky splnila.

„Je to první asfaltová dráha tohoto typu na severu Moravy,“ říká Marek Gebel, iniciátor výstavby pumptrackové dráhy. „Tady se jen staráte o trávu, která kolem roste. Životnost je dlouhá, už jen samotná pětiletá záruka říká, že je to kvalitní pumptrack,“ dodává.

Pokud bychom dráhu měli nějak popsat, skládá se z klopených zatáček a muldiček, které překonáváte jednoduchým pumpováním. „Když se člověk dostane na tu dráhu a přijde na to, jak to funguje, tak zrychluje a zrychluje, začíná ho to bavit. Dostáváte se do takového transu, že nechcete přestat, ale je to tak fyzicky náročné, že přestanete po několika okruzích,“ popisuje Marek Gebel.

Celková délka dráhy je 115 metrů a šířka zhruba metr a půl, přičemž v nejširším místě je to cca 6 metrů. Pro veřejnost je otevřená denně od osmi ráno do osmi večer a jezdit se na ní dá za každého počasí. Zájemci ji najdou ve sportovním areálu pod rozhlednou Okrouhlá.

autor: iha
Spustit audio