Spisovatel Jirotka má v Ostravě pamětní desku

17. únor 2016

Víte, že se Zdeněk Jirotka narodil v Ostravě? U příležitosti 105.výročí narození tohoto významného českého spisovatele, tvůrce kultovního románu Saturnin, uspořádal ostravský okrašlovací spolek "Saturninálie". Taky tomuto oblíbenému humoristovi nad řekou Ostravicí, kde stával jeho rodný dům, odhalil pamětní desku.

Na pravém břehu řeky Ostravice, ve Slezské Ostravě, se 7. ledna 1911 narodil spisovatel Zdeněk Jirotka. Do své nejslavnější knihy promítl obdiv k suchému anglickému humoru. Ten také provázel Saturninálie.

Členové pořádajícího okrašlovacího spolku "Za krásnou Ostravu" slibovali návštěvníkům jirotkovské čtení v podání předních neumělců, soutěž o nejlepší domácí koblihu a také nalezení toho správného místa, kde stával rodný dům oblíbeného humoristy.

V roli Saturnina se představil literární historik Martin Tomášek. Ředitelka Archivu města Ostravy Blažena Przybylová rozdávala přítomným noviny.

Pamětní desku Zdeňku Jirotkovi vytvořil sochař Jan Šnéberger. "Okrašlovací spolek mě oslovil, zadal mi to téma, vymysleli dokonce text, který je tam teď napsaný, a já jsem to zpracoval," říká.

Celý průběh Saturninálií jsme zaznamenali v magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: dam
Spustit audio