Spisovatelkou v 89 letech

30. září 2015

Ve svých jedenadevadesáti letech je paní Daruše Burdová stále aktivní, zajímá se o vše, co se děje u nás i ve světě. Letos vydala svou druhou knížku vzpomínek.

Její prvotina s názvem Všechno se mění, vzpomínky zůstávají vyšla v roce 2012, druhou nazvala Deník staré paní (Co rok dal a co rok vzal).

Daruše Burdová pochází z Brna (narodila se 31. 12. 1923), kde strávila školní léta a také vystudovala obor zeměpis – přírodopis na Přírodovědecké fakultě Masarykoyě univerzity.

V Olomouci žije s rodinou od roku 1965, svůj profesní život spojila s hejčínským gymnáziem, ani po odchodu do důchodu ale nepřestala být aktivní. Stala se průvodkyní cestovní kanceláře, dokonce i dnes provází zejména německé turisty po Olomouci. Absolvovala už tři běhy Univerzity třetího věku, ten poslední ukončila letos na jaře.

Příběh svých židovských spolužaček vypověděla mimo jiné ve filmovém dokumentu pro Holocaust memorial muzeum ve Washingtonu. Památku jedné ze svých židovských kamarádek, Sylvy Jeralové, která zahynula v roce 1942 v koncentračním táboře, se rozhodla na své náklady uctít položením Kamene zmizelých v Lidické ulici v Brně. Stane se tak 15. října letošního roku.

A jaký je recept paní Daruše Burdovéna skvělou kondici i ve vysokém věku? Možná napoví citát z její druhé knížky: „Snažím se jít s duchem doby, akceptuji smysluplné změny, sleduji zajímavé vědecké informace, dovedu i zreformovat svoje názory, ale jen odtud až potud.“

autor: av
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.