Společnost Čepro přišla o 16,5 milionů korun

23. září 2003
Pod kůži

Ignáce Kováče poslal soud na sedm let do vězení kvůli mnohamilionovému podvodu. Firma, pro kterou pracoval, zpeněžila tisíce tun pohonných hmot. Získala je na základě falešných bankovních výpisů. Oficiálně šlo o 16,5 milionů korun. Stíhaný podnikatel Kováč ale mluví o 35 milionech a tvrdí, že byl jen dopravce a že ve skutečnosti stojí za celým podvodem lidé z mnohem vyšších kruhů. Před rokem zmizel. Dnes je mu 28 let, říká, že ho hledala policie, že po něm jde i ruská mafie a je stále ozbrojen nelegálně drženou zbraní. Více už Pavel Janošec z České televize Ostrava.

Je 14. srpna 2000. Během jediných tří dnů přišla státní akciová společnost Čepro o zhruba 16 milionů korun. Do podvodu má být mimo jiné zapojený 28letý mladík Ignác Kováč. Toho času se podle jeho slov schovává jako uprchlík kvůli podvodu. Byl stíhán pro řadu hospodářských deliktů. Má desetiměsíčního syna, živí se, jak neoficiálně tvrdí, vymáháním pohledávek. Více už ale zmiňovaný mladík, Ignác Kováč.

Ignác Kováč: Žiji dnes ve stresu a schováváním vlastně před zákonem po celé republice.

Byl jste i v zahraničí?

Ignác Kováč: Byl jsem v zahraničí. Schovávám se, kde se dá.

Máte zbraň?

Ignác Kováč: Mám.

Černou?

Ignác Kováč: Černou.

Použil jste ji?

Ignác Kováč: Jednou jo.

Podvod teď popisuje kriminalistka Miroslava Limbertová.

Miroslava Limbertová: V průběhu měsíce srpna, od 15. srpna 2000 po dobu tří dnů v 18 případech odebrali pohonné látky z podniku Čepra v Roudnici na fakturu, kterou potom nezaplatili.

Tedy jen na základě falešných výpisů z banky, vydaných poštou, vydala státní akciová společnosti Čepro tisíce tun nafty a jiných pohonných hmot, a to firmě Avalon Trade, a ta přednostně odvážela pohonné hmoty do čerpacích stanic a proměňovala je za peníze. Na tomto velice jednoduchém podvodu se podílelo zhruba pět lidí. Požádali jsme o vyjádření mluvčí společnosti Čepro, Alenu Čechovou.

Alena Čechová: Byla uzavřena kupní smlouva na odběr pohonných hmot. Tato kupní smlouva byla uzavřena mezi naší společností, tedy Čepro, a společností Avalon Trade. V těch následujících dnech potom byly obchodnímu oddělení našeho střediska v Roudnici doručeny výpisy z účtů ČSOB, které potvrzovaly složení částky přes 16 milionů korun na účet naší společnosti.

Informace doplňuje Josef Havlíček, advokát jednoho z odsouzených.

Josef Havlíček: Nikdo nemá přesný přehled, jak to vlastně bylo, proto jsem se ptal, jestli dělali inventuru a jak zjistili ten rozdíl, že to je zrovna 11 milionů. No dělali jsme inventuru, vždycky se dělaly inventury. A je o tom nějaký výsledek? No někde bude. Nejistá odpověď, bez úzké spolupráce mezi Čeprem a obžalovanými nedá se ta akce vůbec uskutečnit.

Oficiálně šlo zhruba o 16 milionů korun. Kováč, který se přihlásil na policii a dnes se už neschovává, přiznává kolem 35 milionů. Peníze však zmizely a neví se ani přesně, kolik peněz zmizelo. Nikdo z bývalých zaměstnanců Čepra nám ale nebyl ochoten odpovědět na otázku, za jakých podmínek probíhaly obchody tohoto státního podniku.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu