Spor o někdejší byty OKD se vyostřuje

21. listopad 2009
Zprávy , Zprávy

Ministerstvo financí nezjistilo žádné problémy v hospodaření s desítkami tisíc hornických bytů na Ostravsku. Hloubkový audit potvrdil, že majitel - společnost RPG - dodržela privatizační smlouvu z roku 2004. Proti tomu se dnes ostře ohradilo sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, které označilo zprávu auditora za reklamní text.

Do letošního května se musela společnost RPG řídit celou řadou omezení. Například nemohla na bytech vydělávat anebo prodávat domy třetím osobám. Zároveň ale čelí kritice a obavám, že se po skončení tohoto omezení chystá lidem hromadně prodávat střechy nad hlavou.

Podle generálního ředitele firmy Tonyho Aksiche to není pravda. Existují naopak plány na investování dalších asi tří miliard korun do bytového fondu. "Musím říci, že považuji za velmi nepravděpodobné, že pouze tyto výsledky auditu by zastavily naše kritiky od dalšího kritizování," řekl.

Je to skandál, reagoval předseda sdružení BYTYOKD.CZ Roman Macháček. Právě toto sdružení se zatím marně snaží docílit toho, že byty si budou moci lidé odkoupit. Předseda Macháček je přesvědčen, že RPG v rozporu s privatizační smlouvou vydělává třeba na nebytových prostorách. "Podle nás to znamená, že tyto prostředky byly vyváděny mimo a hospodaření zcela evidentně nebylo neziskové," míní Macháček.

Spory o výsledky auditu nejsou jediným problémem. Společnost RPG před časem vypověděla závazek v privatizační smlouvě, podle kterého musí i v dalších letech přednostně nabízet své byty stávajícím nájemníkům, a to za výhodné ceny. Zatímco firma to zdůvodňuje snahou získat od bank lepší úvěry na opravy domů, podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba bylo zrušení závazku protiprávní.

"Ministerstvo financí podalo k Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře ČR žalobu o určení neplatnosti výpovědi předkupního práva nájemníků bytů OKD. My si skutečně myslíme, že by to předkupní právo mělo platit bez časového omezení," vysvětluje mluvčí.

Napětí kolem bytů OKD se už dávno dostalo i do nejvyšších pater politiky a všechny strany sporu čekají, jak určovací žaloba dopadne. Nejde totiž o nic menšího než o 45.000 bytů.

autor: mrk
Spustit audio