Spor o výstavbu komunikace R-48 ještě není zažehnán

20. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Spor mezi frýdeckomísteckými starosty a ministerstvem dopravy ohledně rychlostní komunikace R-48 ještě není definitivně zažehnán. Zástupci sice přistoupili na dohodu a nechtějí organizovat blokádu, ale kritizují ministerstvo kvůli úseku Tošanovice - Žukov. Starostové obviňují ministerstvo, že udržuje zahájení výroby v latentním stavu. Tato silnice by měla nahradit dosavadní cesty, které už kapacitně nevyhovují. Více Andrea Čánová.

Napětí eskalovalo zhruba před měsícem, kdy starostové požadovali, ať ministerstvo předloží přesný harmonogram výstavby R-48. Byli odhodláni stávající cestu v obci Dobrá dokonce na 4 hodiny zablokovat. Nakonec došlo k dohodě, až na jeden úsek Tošanovice - Žukov. Celá stavba rychlostní komunikace je výrazně financovaná z EU, a to z fondu ISPA. Zatímco úsek Tošanovice - Dobrá má podle názoru ministerstva dopravy získat peníze z evropských fondů už letos, úsek Tošanovice - Žukov až na jaře. Tento přístup starosta Horních Tošanovic Pavel Martiňák nechápe.

Pavel Martiňák: Dneska máme zjištěno, že delegatura EU a komise EU speciálně k tomu jela, k tomu dala pozitivní stanovisko, aby ta stavba Tošanovice - Žukov také šla do té ISPY. Ředitelství silnic a dálnic Praha je připraveno okamžitě ty podklady předat, ale bohužel ministerstvo dopravy se k tomu postavilo záhadným způsobem, který mi ještě není znám, protože na tom jednání chybělo akorát ministerstvo dopravy.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Pavel Šváb potvrdil, že z jejich strany ohledně úseku Tošanovice - Žukov komplikace nejsou.

Pavel Šváb: Z naší strany dokumentace a příslušné dokumenty jsou připravené.

Starostovi Martiňákovi se ovšem poměrně logicky nelíbí, že ve své obci bude mít půl roku cestu, na kterou nebude nic navazovat, protože další úsek se má začít stavět až na jaře. František Baroh z ministertsva dopravy byl ovšem touto kritikou zaskočen.

František Baroh: Pan ministr s ním měl jednání, kde se všechno vysvětlilo, on to všechno pochopil a teď nechápu, proč to mění. Čili my jsme to všichni vzali, že to je hotové, že se dohodli, a že není důvod nějaký další.

To znamená, že Tošanovice nebudou do té ISPY zařazeny ještě v letošním roce?

František Baroh: Ne. Je to tak, že to bude na jaře.

A vy máte pocit, že s tím tehdy starosta Martiňák souhlasil?

František Baroh: Ano.

Starosta Horních Tošanovic říká, že o problémovém úseku musí co nejrychleji jednat s ministrem dopravy.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu