Sportovci jiných disciplín si vyzkoušeli během Olympijského festivalu v Ostravě biatlon

19. únor 2018

Zdeněk Pospěch, Leopold Sulovský, Daniela Bártová či David Moravec. To byly osobnosti, které se v neděli představily na okruhu pro běžecké lyžování a na laserové střelnici – vyzkoušely si biatlon v exhibičním závodě. Celkem sportovci vytvořili tři dvojice, jednu pak tvořili opravdoví biatlonisté, ale ti běhali bez hůlek a o jedné lyži.

Hodně zábavy při běhu, ale i koncentrace při střelbě si užili všichni. Třeba bývalý hokejista David Moravec, vítěz z Nagana a ambasador ostravského olympijského festivalu.

„Bylo to dobré, jedna zkažená položka – trochu mi to ulítlo, jak fouklo a já jsem si nezkontroloval hledí,“ žertoval Moravec. „Ale ne, je to něco úplně jiného – hlavně ta stojka, jak je člověk zadýchaný, není to jednoduché,“ dodává už vážněji.

Jako první doběhl nakonec do cíle bývalý fotbalový reprezentant Zdeněk Pospěch, který se spolu s Jakubem Jandou měřil právě s profíky biatlonisty. Bývalý skokan na lyžích a současný poslanec Jakub Janda (ODS) měl ze dvou okruhů tvrdší nohy.

„Horší byl asi ten běh. Střelba na stojku taky nebyla nic moc, ale z toho běhu mám teď tak tvrdé nohy, že vůbec nevím, jestli dnes ještě dojdu k autu,“ zhodnotil Janda.

David Moravec měl na běžkách tolik síly, že všem přítomným připomněl běžecký styl herce Václava Postráneckého. „Vzpomněl jsem si na film S tebou mě baví svět, byla to taková sranda pro lidi. Jen jsem čekal, jestli nespadnu, protože je to hodně nebezpečný styl. Ale jinak jsem na běžkách jezdíval, takže to stačí trochu oprášit a je to úžasné,“ pochvaloval si David Moravec.

Člen vítězné štafety Jakub Janda si stěžoval především na náročnost střelby vestoje. „Hodně se třepe, vleže se střílí líp – tam se dá ten terč aspoň nějak zaměřit. Na tu stojku se střílí opravdu na náhodu. Takže před biatlonisty opravdu klobouk dolů. A na běžkách jsem nestál asi sedm let a předtím nějakých patnáct let, takže z posledních 23 let jsem na nich stál teď potřetí. Ale biatlonisty jsme porazili – měli o jednu lyži míň, takže to měli daleko lehčí, protože dvě lyže přece jen váží víc,“ usmíval se Jakub Janda.

Je ale nutno spravedlivě uznat, že biatlonisté na jedné lyži a se stylem à la koloběžka byli i tak rychlejší, nechali své soupeře vyhrát.

autor: ddp
Spustit audio