Správa CHKO Jeseníky rozšířila bezzásahové zóny

1. červen 2022

Ekologové uspěli s tlakem na rozšíření bezzásahových zón v Jeseníkách. Jde o oblasti, kde se nesmějí kácet stromy napadené kůrovcem. Ministerstvo životního prostředí doporučilo Správě CHKO Jeseníky zvětšit zóny v národních přírodních rezervacích Šerák-Keprník, Praděd a Kralický Sněžník.

Správa CHKO ale tvrdí, že rozšíření je jen formální, protože se týká i území, kde žádné stromy nejsou a že v boji proti kůrovci postupuje správně. Ekologové s tím dlouhodobě nesouhlasí.

„Výsledkem je vytvoření vlastně bezzásahových území o celkové rozloze více než 2400 hektarů,“ vysvětluje ekolog Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.

Podle Správy chráněné krajinné oblasti se ale bezzásahové zóny nezvětšují. Jedná se jen o formální úpravy péče o území kvůli připomínkám ministerstva životního prostředí.

„Když máte mladý porost, který je třeba do padesáti let, kde ten kůrovec nemůže být, tak se tam nezasahuje. A tohle jsme tam do toho započítali,“ dodává Michal Servus z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související