Správná chůze je doslova balzámem pro naši páteř. Jde při ní o ideální pohyb pro zdraví i krásu

30. květen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:46 Rozhovor s tanečnicí Veronikou Lálovou
  • 04:02 Chůze je ideální sport pro zdraví i krásu
  • 08:53 Jaké jsou letošní módní trendy plavek
  • 13:19 Kosmetický rádce a jak pečovat o pleť v prašném prostředí
  • 16:27 PharmDr. Daniela Suchánková a ostropestřec mariánský
  • 20:37 Svět jízdy na dvou kolech s vůní benzínu je velká vášeň a životní styl

Čtěte také

Správná chůze je podle pohybové lektorky Jolany Novotné doslova balzámem pro naši páteř, krční, hrudní i bederní. Také pro naše hrudní svaly a v neposlední řadě i pro naši psychiku. Víte, proč je důležité při chůzi lehce natáčet ramena ze strany na stranu? A proč uvést do pohybu také hrudník, kde čeká na aktivaci neuvěřitelných 90 kloubů?

Nejde ani tak o to, kolik kroků vlastně uděláme, ale abychom je prováděli dobře. Nejde o výkonnost, ale kvalitu chůze, aby byla pro naše tělo prospěšná. Aby bylo naše tělo šťastné, aby ploténky byly v pohodě, aby se páteř napřimovala, aby klouby byly funkční. Aby to v našem těle správně fungovalo i v souladu s pánevním dnem a břišní stěnou.

Čtěte také

Když správně chodíme, zapojíme snad úplně vše v našem těle. Jde opravdu o nejdokonalejší pohyb a je jedno, jestli jdete pár kroků po bytě, nebo jste venku na procházce, kde je to ale samozřejmě mnohem lepší, protože tam je vzduch, příroda a spousta terénních nerovností, které jsou inspirativní pro celý tělesný aparát.

Miluji pomalou chůzi, kdy mám čas vnímat, jak se pohyb odvíjí od chodidla, jak začíná rotace těla, jak se páteř napřimuje a dech se rozvíjí. Ale pak si za chvíli zase trošku zrychlím tempo a zjistím, jak se pohyb proměnil. Ovšem má to opravdu blahodárné účinky.

Když si uvědomíme, jak naše tělo funguje, příroda roste a staví se, stromy rostou nahoru do spirály. Když si srolujete ručník, tak bude pevný a bude držet. A v našem těle také potřebuje ona spirála být. Vlastně i naše kosti rostou do spirály.

Čtěte také

Tím pádem, aby byla chůze prospěšná pro naši páteř, tak tam potřebujeme dostat rotaci. Potřebujeme tam dodat spirálovitý pohyb, aby došlo k zapojení šikmých řetězců, aby páteř mohla krásně stoupat a udělal se prostor pro meziobratlové ploténky. Tedy rotace je cenný aspekt, který potřebujeme vložit do našeho těla.

Když pozoruji lidi, jak chodí, tak právě ta rotace jim hodně chybí. Nebo ji mají pouze jednostrannou, že rotují například jen pánví. A hrudník přitom zůstává pevný a vůbec se nehýbe. Ale když se rozhýbe hrudník, tak i břicho se začne mnohem lépe pohybovat. A to je základ toho, aby se nám začaly pozvedávat obratle.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.