Správná péče o kuchyňské nože. Jak je nabrousit?

Pro každý nůž je důležité, aby se udržoval v čistotě. Nekrájet s ním na betonu nebo plechových nerezových stolech. Občas je dobré nůž přebrousit dobrou ocílkou a jednou za rok nechat nůž nabrousit a vyleštit u profesionálního brusiče.

Takto nabroušený nůž vydrží celý další rok. Broušením na domácích brousítkách nůž spíše ničíme, protože jeho hmota po každém broušení ubývá. I proto se vyplatí si jednou za rok profesionální broušení zaplatit a mít tak jistotu, že náš nůž bude i po dvaceti letech jako nový.

Mytí nožů v myčce nedoporučuji, protože horká voda a agresivní mycí chemie může nožům spíš ublížit.

Po každém použití je dobré nůž umýt pod tekoucí vodou a pak nechat usušit.

autor: Pavel Pospíšil