Stačí telefonicky objednat a hasiči dovezou teplé jídlo až domů. Reportáž z opavské jídlolinky

2. únor 2021

Radnice, skauti, Červený kříž nebo hasiči. Ti všichni se v Opavě už tři čtvrtě roku starají o rozvážení teplých obědů pro osamělé seniory. Týden co týden město zveřejňuje jídelníček a senioři si mohou vybrané telefonicky objednat. Tamní krizový štáb doplnil tuto službu také o rozvážení svačin.

Je dopoledne a hasiči nakládají u jedné ze školních jídelen velké plastové krabice do aut. A v ruce přesný jízdní řád s adresami. Velitelem dnešní akce je starosta okresního sdružení hasičů v Opavě Roman Krusberský.

„Zájem určitě je. Minulý týden to bylo kolem 60 obědů, dnes jich je už o 12 víc. Samozřejmě v poznámkách máme, jestli je covid pozitivní nebo je v karanténě, takže se podle toho i chováme. Desinfekce je samozřejmostí,“ říká Krusberský.

Hasiči rozvoz převzali od Červeného kříže, který teď spolupracuje na otevření místního očkovacího centra.

První adresa a první výšlap po schodech... Předání je bezkontaktní, jídlo položí ke dveřím na botník. Pán s šedivými vlasy všem děkuje. Patří k pravidelným odběratelům.

Zájemců je více opravdu den ode dne, ať už jde o teplé jídlo nebo svačinové balíčky. „V současné době nevíme, jak dlouho tato služba bude trvat. Předpokládáme, že to bude po dobu nouzového stavu,“ potvrdil mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný.

Oběd za 69 korun, svačina za 18 korun. Vedle toho si mohou senioři objednat u skautů i nákupy potravin nebo léků. I tady zájem roste.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související