Starosta Hlučína rezignoval na svou funkci

17. září 2008

Bioplynová stanice - tato dvě slova způsobila zemětřesení na radnici v Hlučíně na Opavsku. Tlak obyvatel, kteří nesouhlasí se stavbou spalovny biologického odpadu, nakonec donutil starostu města Davida Maňase k rezignaci. Paradoxem je, že on sám tuto investici také nepodporuje.

"Stal jsem se jakoby obětním beránkem pro zachování koalice v Hlučíně. Já mám svědomí čisté," řekl dnes během předávání klíčů od své kanceláře bývalý starosta Hlučína David Maňas. I když tvrdí, že spalovnu bioodpadu nechce, je terčem kritiky, protože o tomto záměru údajně věděl mnohem dříve a nikomu nic neřekl.

"Tam je ten zápach trvalý a je to zápach mrtvolný, ve kterém se nedá dýchat," dodává jedna z organizátorek petice proti spalovně Jaroslava Miketová. A s ní i další obyvatelé města.

Bývalý starosta ale odmítá, že by cokoli zamlčoval. "Všechny kroky, které postupovaly k tomu, aby se i tomu zamezilo tady v Hlučíně, byly učiněny. To je asi všechno k tomu," dodal.

Zkušenosti z jiných měst a vesnic jsou podle Jaroslavy Miketové jasným varováním. Neexistuje totiž žádný předpis nebo norma, které by určovaly, co je a co není nepříjemným zápachem. Má strach, že Hlučín přijde také o oblíbená místa k odpočinku. Například u jezera.

"Neumím si představit, že by si tam někdo šel lehnout a rekreovat, když tam bude trvalý zápach," míní Miketová.

Do zvolení nového starosty hlučínskou radnici dočasně povede místostarosta Pavel Reiský. Současně krajští úředníci posoudí vliv chystané bioplynové stanice na životní prostředí.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu