Starosta Nových Lublic měl být odvolán, ale...

7. srpen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Na Opavsko v obci Nové Lublice je už totiž několik měsíců napjatá atmosféra. Zdejší starosta Jan Škrobánek byl letos na jaře odsouzen za zneužití pravomocí veřejného činitele. Stále však zůstává ve své funkci, přestože to zákon o obcích výslovně zakazuje. Tento výjimečný případ řeší Okresní úřad v Opavě.

Starosta Jan Škrobánek byl odsouzen na 3,5 roku podmíněně. Půjčku od Okresního úřadu na opravu místních komunikací použil ve prospěch své soukromé firmy a peníze nevrátil. Soud zkoumal také další podivné a přitom průhledné přesuny financí mezi obcí a soukromou firmou řádově ve stovkách tisíc korun. Zástupkyně přednosty OÚ Opava Ladislava Kadaňková potvrdila, že starosta nemůže stát za úmyslný trestný čin v čele obecního úřadu.

"Po obdržení rozsudku z okresního soudu a usnesení krajského soudu, který potvrdil rozsudek, jsme v duchu zákona o volbách napsali dopis zastupitelstvu obce Lublice, aby svolalo mimořádné zasedání, na kterém by vyslovilo zánik mandátu panu starostovi. Nyní čekáme na odpověď."

Co je krajním řešením?

"Když se to zastupitelstvo sejde a nevysloví zánik mandátu, tak potom pan přednosta OÚ prohlásí zánik mandátu ústně a my to potvrdíme písemně."

Jednání zastupitelstva v Nových Lublicích údajně proběhlo začátkem července. Starosta však opět získal důvěru. V malé obci se zhruba 200 obyvatel tvoří blízcí příbuzní starosty výrazné procento. Jeden z bývalých zastupitelů neskrýval rozhořčení. Starosta Škrobánek podle něho jedná jako by obci a rozpočtu neomezeně vládl.

"Pane redaktore, za celou dobu, která existuje od roku 1993, kdy se porušoval zákon, to jsou desítky případů a já se domnívám, že v této společnosti, pokud chceme nastolit nějaký pořádek, tak se musí zákon dodržovat. Mstít se z nějakých rodinných důvodů, to je strašné."

Podle bývalého zastupitele mají příznivci starosty velké výhody. Ostatní trpí. Starosta Jan Škrobánek není už několik měsíců k zastižení a to ani v soukromí. Na čísle obecního úřadu je připojen pouze fax. Násilné odvolání starosty je podle Ladislavy Kadaňkové z OÚ smutné a nutné.

"Je to velmi nestandardní řešení. Já chápu, že člověk se může na jedné straně věnovat práci v obci. Na druhé straně ovšem musí vždycky postupovat v souladu se zákonem."

Události v Nových Lublicích se dají zcela objektivně označit jako těžko uvěřitelné.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu