Stát se profesionálním hasičem není vůbec snadné. Většina uchazečů neprojde přijímacími testy

14. listopad 2018 09:22

Hasičský záchranný sbor může po rozhodnutí vlády nabrat v příštích třech letech 450 nových lidí. Najít takové množství bude ale podle velitelů některých stanic složité. Velká část uchazečů o práci totiž neuspěje u přijímacích testů, často končí hned u první disciplíny. 

V Česku se během následujících třech let zvýší počet profesionálních hasičů. V jednotlivých krajích tak začaly nové nábory. Zájemců není málo, velká část z nich ale neprojde fyzickými testy, další neuspějí při následném psychologickém vyšetření.

Hasiči musí jít i tam, odkud by jiní nejraději utekli. Ve výšce ale uděláte chybu jen jednou

Fotografie hasičů - lezců při výcviku a při zásazích

Před osmnácti lety stáli u vzniku učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí na Náchodsku horolezci. Nyní tam vzniká unikátní lezecký polygon za 54 milionů korun, který nemá podle ředitele náchodských hasičů Davida Pouče v České republice obdobu. Školit se na něm budou i policisté, záchranáři a dobrovolní hasiči.

Reportér Václav Plecháček zmapoval nábory hasičů v Královéhradeckém kraji.

Plavecký areál v Dobrušce byl dějištěm fyzických testů zájemců o práci profesionálního hasiče. Přijít jich mělo devět, dorazilo ale jen šest. První disciplína, 200 metrů plavání. Limit pro účastníky mladší třiceti let, čtyři minuty padesát.

„Vidím, že zvolený plavecký styl a fyzická připravenost těch uchazečů o zaměstnání je nízká," komentuje výkon potenciálních profesionálních záchranářů velitel hasičské stanice v Dobrušce Vít Klouček.

Stát se profesionálním hasičem není snadné. Většina uchazečů neprojde přijímacími testy

Po pár minutách se ukazuje, že měl pravdu, požadovaný limit v plavání splnili jen tři ze šesti.
„Děkujeme za účast. Pro tuto chvíli se s vámi rozloučíme. Ostatní poprosím, aby se po ošušení s námi setkali a řekneme si, co budeme dělat dál."

Skladovací hala v Josefově lehla popelem, škoda je 1,2 milionu korun

Fyzické testy pokračují v budově hasičské zbrojnice. Zbylá trojice má před sebou lehy-sedy a kliky. Limity znovu záleží na věku.
„Kdo je do třiceti let, musí udělat minimálně 32 kliků, nad 30 let věku potom alespoň 29 kliků."

Čeští a polští hasiči cvičili společně ve skalách. Pro případ, že by se někdo ztratil nebo zranil

Čeští a polští hasiči cvičili společně ve skalách

Návštěvníci Adršpašsko-teplických skal se mohli setkat s desítkami zasahujících hasičů. Ne, nikde nehořelo a ani se nikdo ve skalách neztratil nebo nezranil. Hasiči se ale v rámci cvičení připravovali na to, kdyby k podobné situaci došlo. A přizvali k tomu i kolegy z Polska. 

Tímto sítem prošli všichni tři zbývající uchazeči o práci, stejně tak si poradili s během na dva kilometry.
Jenže ještě mají před sebou šestihodinové psychologické vyšetření.

„Uchazeč by měl prokázat alespoň průměrné logické myšlení, tedy průměrnou inteligenci. Mít vhodné postoje k této náročné práci a neměl by vykazovat známky agresivity a tak podobně," vysvětluje psycholog Hasičského záchranného sboru Královehradeckého kraje Ondřej Sezima.

Tímhle sítem neprojde zhruba další pětina uchazečů. Statisticky tak v regionu splní podmínky přijímacího řízení ze stovky uchazečů jen šestnáct lidí. Ti se pak na jednotlivé pozice zapracovávají několik dalších let.

Spustit audio

Související