Státní podnik Diamo zkouší novou metodu sanace heřmanické haldy

25. listopad 2020 12:08

Speciální metodu sanace haldy Heřmanice zkouší státní podnik Diamo. Ten by měl hladu v následujících letech bezpečně odtěžit.

Práce s prohořívající hlušinou ale pořád ještě není pro dělníky bezpečná. Proto podnik zkouší v 180 vrtech speciální směsi, které by měly teplotu hlušiny snížit.

„Po dobu jednoho roku budou pracovníci státního podniku monitorovat a vyhodnocovat, jak injektáže snižují termickou aktivitu. Aby bylo možné tuto problematickou část haldy odtěžit, musí se prohořívání zastavit a materiál zchladit na méně než 60 stupňů, aby se s ním mohlo pracovat,“ vysvětluje mluvčí společnosti Diamo Jana Dronská.

Počáteční měření ukázalo, že teploty ve čtyřmetrové hloubce se pohybují od 50 do 320 stupňů Celsia. Haldu tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven.

Bagry a buldozery začaly heřmanickou haldu likvidovat v roce 2017. Postupné rozebrání a vytřídění 30 milionů tun hlušiny má trvat celkem 10 let a haldu pak nahradí lesopark.

Halda Heřmanice má rozlohu přes 60 hektarů. Začala se zavážet už v 19. století. Materiál přestal přibývat po ukončení těžby uhlí v Ostravě v roce 1994.

autoři: Tomáš Pika , tif
Spustit audio

Související