Stavba dálnice na Novojičínsku se opožďuje

24. duben 2018 19:20
Zprávy , Zprávy

Ostravské Ředitelství silnic a dálnic řeší zpoždění při stavbě dálnice D48 na Novojičínsku. Firmy tam budou až do konce roku 2020 rozšiřovat původní silnici první třídy.

Projíždím po rozestavěné dálnici u Příbora. Je tady v terénu množství dělníků, pracuje se na několika místech současně a je tady i spousta techniky. 

"Řekla bych, že celkem běží stavba, jak běžet má," hodnotí Irena Krzyžánková z ostravského Ředitelství silnic a dálnic. Jedním dechem ale dodává, že by stavbaři měli trochu přidat. "Aby se ještě zamysleli na určitou logistikou či organizací práce, aby dokázali některé činnosti zrychlit."

Několikaměsíční zpoždění má přestavba silnice I. třídy na dálnici D48 na Novojičínsku

Dálnice bude oproti stávající silnici širší až o 10 metrů

Letos v létě začala přestavba silnice číslo 48 mezi Rybím na Novojičínsku a Rychalticemi na hranici Frýdecko-Místecka. Za čtyři roky by tudy měli řidiči poprvé projet po dálnici. Jenže stavební firma má už teď skluz. Slibovaná doprovodná komunikace podél dálnice letos hotová nebude.

"Stav původních konstrukcí je výrazně horší, než jsme my společně s investorem předpokládali. Skutečný stav nelze totiž zjistit dřív, než se vybourá původní vozovka a zahájí se její rekonstrukce," vysvětluje zdržení Vojtěch Kostiha, mluvčí stavební společnosti Metrostav, která za 2,5 miliardy korun dálnici staví.

Řidiči od počátku roku jezdí jen jedním pruhem v každém směru. Přestože počet nehod je menší, než policie čekala, provoz se postupně zvyšuje. 

"Zezačátku si řidiči dali říct a tu silnici prakticky přestali používat a jezdili po D1. V současné době zřejmě zjistili, že přece jenom projedou. A tak se nám tam čím dál tím více zahušťuje doprava, vracejí se kamiony, takže pracovní prostředí je horší a horší," říká Irena Krzyžánková. 

Staveništěm budou řidiči projíždět ještě dva a půl roku, než bude dálnici hotová. Ještě letos ale dělníci z velké části dokončí léta rozestavěnou křižovatku v Rychalticích, která na stavbu dálnice navazuje.

"Dokážeme postavit směr od Příbora směrem na Frýdek v plném rozsahu. A co se týká té druhé strany, tak sice postavíme dva pruhy, ale bohužel bez pruhu odstavného," dodává Krzyžánková.

Na jeho místě totiž stojí dům, s jehož bývalým majitelem se silničáři stále soudí o vyklizení budovy. 

autoři: Michal Polášek , Tereza Hájková
Spustit audio

Související