Stavba nového technického muzea v Kopřivnici pokračuje i v zimě

8. leden 2020 05:24

Jedná se o společný projekt města Kopřivnice, Moravskoslezského kraje a společnosti Tatra. Nové muzeum se staví hlavně proto, že současné prostory technického muzea už nedostačují množství exponátů.

Odhalená železná konstrukce bývalé slévárny a betonování základů budovy nového pavilonu. Tak vypadá aktuální situace na staveništi nového technického muzea v areálu Tatry v Kopřivnici. „Výsledkem bude zachovaná původní konstrukce, ve které bude vestavba kanceláře, obchodu, zázemí pro návštěvníky plus personál a zhruba 6000 metrů čtverečních haly bude tvořit expozice,“ popisuje připravované muzeum projektant Ladislav Zahradníček.

Podle jeho návrhu si budou moci návštěvníci exponáty prohlédnout i z výšky „Po délce bývalých jeřábových drah uvidí lidé automobily shora a vstup na galerii bude řešen bezbariérově,“ dodává projektant.

Práce na muzeu začaly po dlouhých přípravách na podzim. Podle vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Karin Veselé má nové muzeum sloužit k výstavě nákladních automobilů. „Podstatnou část sbírky budou tvořit ještě nevystavené exponáty. Budou řazeny do bloků – třeba hasičská vozidla uvidíme od těch, co byly na začátku, až po ty současné,“ upřesňuje Veselá.

Čtěte také

Před vstupem do muzea se staví také prosklená budova sloužící stálé expozici Slovenské strely. Legendární vlak právě prochází rozsáhlou opravou. Do nového pavilonu se má nastěhovat jako plně pojízdný.

Město si výstavbu muzea pochvaluje. „Město to vítá, protože bude koncovým uživatelem. Přínosy s tím spojené, že tady bude více návštěvníků, budou cítit hlavně ve městě,“ uzavírá Jiří Šimon, vedoucí odboru rozvoje města Kopřivnice.

Nové muzeum má být dokončeno na podzim, otevření se plánuje v lednu 2021.

autor: pik
Spustit audio

Související