Stavba podchodu a železniční zastávky rozdělila obyvatele

20. březen 2012
Zprávy , Zprávy

Tři kilometry od hlavního nádraží v Třinci začali stavaři budovat novou železniční zastávku. Součástí je i podchod pod tratí a třísetmetrová komunikace. Ne všichni tamní obyvatelé ale stavbě fandí. Pro domkaře, kteří žijí nedaleko trati, je to noční můra.

Třineckou čtvrť Lyžbice rozděluje železniční trať. A rozděluje i lidi, kteří tam žijí, alespoň v názoru na stavbu podchodu a železniční zastávky, která právě začala. Lidé z levé části, kde jsou rodinné domky a ulice s voňavými názvy jako Šeříková či Jeřabinová, o zastávku nestojí.

„Před pár lety jsme podepisovali petici proti zastávce. Vadí nám jednak kvůli hluku a myslíme si, že tady přímo u náměstí se to opravdu nehodí,“ říká paní Dagmar z Růžové ulice.

Lidé z druhé strany ji spíše vítají. Třeba jako pan Stanislav, který stavaře se zájmem pozoruje. „Jsme rádi, že na tak velkém sídlišti, jako jsou Lyžbice, je konečně zastávka. Stovky lidí denně nemusejí dojíždět místní dopravou na hlavní železniční stanici,“ vítá novou stavbu pan Stanislav.

Až do října příštího roku, než bude stavba hotová, znamená komplikace pro všechny v okolí. Kvůli hluku, prachu nebo kvůli tomu, že staveniště zablokovalo cestu. Kdo ho nechce obcházet, chodí přímo přes koleje a riskuje zdraví.

Lidé ale riskovat nemusejí, mohou využít nový spoj. „Zřídili jsme i malé vozidlo, aby se i děti dostaly do školy, do družiny. Anebo například starší občané k lékaři či za nákupy,“ říká starostka Třince Věra Palkovská.

Nejbližší měsíce budou pro obyvatele v okolí stavby zvlášť nepříjemné. Začne totiž transport 30.000 tun zeminy z místa budoucího podchodu.

autor: iha
Spustit audio