Stavba zvířecího krematoria v Ostravě začne zřejmě v příštím roce

22. červen 2022 07:50

Plány na stavbu zvířecího krematoria v Ostravě dostávají konkrétnější obrysy. Firma už získala do dlouhodobého pronájmu pozemky, kde chce zařízení postavit. Jde o místo na okraji průmyslového areálu v ostravské části Mariánské hory. Stavba zvířecího krematoria v Ostravě se přitom chystá už několik let. Nejbližší takové zařízení je v Olomouci a Brně.

„Vím, že se to má stavět. Někde tam, jak byly ty oleje po Ostramu,“ říká pan Bedřich z Mariánských Hor. Zrovna venčí svoji fenku Eli. Stavba zvířecího krematoria mu nevadí, ale doufá, že jeho služby nebude dlouho potřebovat. „Je mladá, ještě jsem nad tím neuvažoval,“ dodává.

Adam voňavka, ředitel společnosti Krematorium zvířat Brno popisuje, jak  bude vypadat zařízení v Ostravě. Kolem bude park i jezírko. „Teď jsme ve fázi, kdy sháníme závazná stanoviska. To nejdůležitější máme asi za sebou – souhlas města a kraje, protože nám schválili EIA. Uznali, že ten projekt nebude mít významný vliv na životní prostředí,“ vysvětluje Voňavka.

Krematorium zvířat Česká Lípa, obřadní síň

Podle starosty Ostravy-Mariánských Hor Patrika Hujduse (nez.) teď rada obvodu schválila firmě dlouhodobý pronájem pozemku, kde má zařízení stát. O jeho fungování se zajímají do detailů, hlavně co se týká dopadů na životní prostředí. „Byl jsem se podívat i v Brně a negativních dopadů se neobáváme,“ říká Hujdus s tím, že i na obvod se obrací majitelé zvířat, že takové zařízení v Ostravě chybí. „Lidé své zemřelé pejsky zakopávají do hulváckého lesa, takže krematorium bude rozhodně lepší,“ dodává.

Začít stavět krematorium pro zvířata chce firma v příštím roce. Má mít tu nejmodernější pec, která je na trhu. „Ta naše kremační pec produkuje méně oxidu uhelnatého než jeden domácí krb,“ dodává Adam Voňavka z Krematoria zvířat Brno.

Kromě této společnosti plánovala stavbu krematoria zvířat ještě další firma, konkrétně v Ostravě-Koblově. Tam ale záměr narazil na odpor obyvatel z okolí.

Spustit audio

Související