Sté výročí narození Zátopkových si Kopřivnice připomíná také sérií koncertů

4. červenec 2022 18:12

Letošní 100. výročí narození legendárních sportovců Emila a Dany Zátopkových si Kopřivnice připomíná také sérií nedělních koncertů. Vystupují na nich kapely, které pocházejí z míst spojených se životem Zátopkových, uvedla mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková.

Sérií zahájilo vystoupení Komorního orchestru Kopřivnice, tedy z města, kde se Zátopek narodil. V neděli 10. července bude hrát kapela Září ze Zlína, kde manželé Zátopkovi žili a pracovali.

„Následovat bude koncert Allskapones z Karviné, v jejíž městské části Fryštát se narodila Dana, za svobodna Ingrová. Další neděli se představí The Coffees z Uherského Hradiště, kde Dana studovala gymnázium a v roce 1948 zde měli s Emilem svatbu,“ řekla Macháčková.

Poslední červencový den přijede kapela Navalentym z Rožnova pod Radhoštěm, kde se nachází místo posledního odpočinku manželů Zátopkových. „Žánrově různorodá vystoupení budou probíhat každou červencovou neděli od 17:00 před Ringhofferovou vilou v sadu E. Beneše,“ uvedla Macháčková.

Významné osobnosti

Zátopek, který se narodil 19. září 1922, byl jedním z nejvýznamnějších sportovců české historie. Na olympijských hrách v Londýně a Helsinkách v letech 1948 a 1952 získal čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Trojnásobný vítěz ankety o nejlepšího sportovce světa byl v roce 1999 vyhlášen českým olympionikem století. Zemřel v listopadu 2000. Jeho žena Dana se narodila ve stejný den jako on. Olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952 zemřela předloni ve věku 97 let.

Sté výročí jejich narození si Kopřivnice připomíná řadou akcí. Město chystá novou expozici věnovanou oběma slavným sportovcům a Zátopkovi chce odhalit bronzovou sochu. Více informací o připravovaných aktivitách najdou zájemci na internetových stránkách www.zatopek100.cz.

zdroj: ČTK
Spustit audio