Štěstí v neštěstí

21. říjen 2019

Dvě nadzvukové stíhačky MIG 21 mířily v pondělí ráno 8. června 1998 z leteckého dne v Pardubicích na vojenské letiště v Plané. Stroje do svého cíle nedoletěly. Srazily se nad českobudějovickým sídlištěm Vltava, kde tehdy žilo asi patnáct tisíc lidí.

V den výročí letecké havárie sedí Karel na zastávce trolejbusů blízko ulice Otavská. Jde o místo, kam před dvaceti lety dopadly hořící trosky jednoho z letadel. Starý pán, který na sídlišti prožil většinu života, se tam náhodně setkává s lidmi, kteří si onu tragickou událost pamatují, nebo byli jejími přímými účastníky.

Kolize letounů ve výšce 500 metrů mohla mít děsivé následky. Přestože stíhačky dopadly do hustě obydlených míst, jako zázrakem si nehoda nevyžádala žádné oběti na životech.

Pětidílná série Štěstí v neštěstí se opírá o motivy případu největší letecké katastrofy na Českobudějovicku. Fiktivní příběh napsala Kateřina Malečová Suková.

Jednotlivé role ztvárnili Zdeněk Burešk (Karel), Ladislav Kolář (Josef, Karlův kamarád), Radim Sasínek (Jan, lékař), Gabriela Štefanová (Miluška, paní s jahodami), Tomáš Žilinský (Ivan, fanda do vojenského letectví), Martin Veselý (Petr, dobrovolný hasič), Martina Pouchlá (vypravěčka). Dramaturgie Hana Hložková, režie Lukáš Kopecký, zvukový mistr Michal Zelinka.

autor: Kateřina Suková
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.