Stezkami Po medvědích tlapkách můžete objevovat málo známé krásy Moravskoslezských Beskyd

25. září 2018
Česko – země neznámá

V Beskydech jsou místa, kam vás klasické turistické značky nezavedou. Ať už je to skála v lese, kříž v poli nebo peřeje na řece. A přesně tyhle malé pozoruhodnosti leží na stezkách nazvaných Po medvědích tlapkách. Vytyčili je lidé ze spolku Beskydhost, tedy provozovatelé místních restaurací a hotelů. Na výletě se tak nemusíte bát, že byste trpěli hladem a žízní.

Ne všichni návštěvníci mohou nebo chtějí zdolávat nejvyšší vrcholy Beskyd v čele s Lysou horou. Někteří zvládnou jen nenáročnou trasu, ovšem plnou přírodních i kulturních zajímavostí. A také zastávek s občerstvením. Rodiny s dětmi, senioři, školní výlety, vozíčkáři. A právě ti by se měli vydat stezkami Po medvědích tlapkách. Ty vedou krásnou podhorskou krajinou v okolí tří vesniček – Ostravice, Čeladné a Malenovic.

Stezky začali vymýšlet před lety lidé, kteří žijí a pracují v Beskydech. A protože provozují nějakou tu hospůdku, občerstvení, hotel či restauraci, sdružili se do spolku jménem Beskydhost. A pak přišel nápad ukázat lidem místa, kam nevedou žádné turistické značky. Třeba skromný kříž v poli, kapli, pod kterou prý vede tajná chodba zbojníka Ondráše, peřeje na řece Ostravici, srub či zajímavou skálu v lese. Každý z nich vybral nějaké místo právě v blízkosti svého podniku. A mohlo se začít značit.

Značky stezek Po medvědích tlapkách poznáte snadno. Mají tvar medvědí hlavy, jejíž střed je barevný. Stejně jako klasické turistické značky jsou namalovány na stromech. Trasy jsou různě dlouhé, od 9 do 14 kilometrů. Každá trasa má svého zvířecího patrona. Žluté stezce vládne medvěd, oranžové liška, modré jezevec, červené krkavec a zelené zajíc.

Na začátku každé stezky je umístěna naučná tabule, na které se dočtete nějakou zajímavost o daném zvířeti. Se stezkami Po medvědích tlapkách navíc můžete i soutěžit. Projdete se krásnou přírodou a večer na webových stránkách Medvědích tlapek zodpovíte alespoň pět z dvaceti připravených otázek. Budete-li mít štěstí, vyhrajete některou z cen, které nabízí spolek Beskydhost.

Více informací, popis stezek, dalších zajímavostí a aktualit z tohoto malebného koutu Beskyd získáte na stránkách www.pomedvedichtlapkach.cz.

Spustit audio