Stezku z Rejchartic do Šumperka zdobí sochy andělů. Připomínají místa spojená s odsunem Němců

21. červenec 2018

V Rejcharticích na Šumpersku dokončili Andělskou stezku. Sochy andělů lemují modrou turistickou trasu směrem do Šumperka. Mají symbolicky posvětit místa spojená s odsunem Němců i čarodějnickými procesy. Hotová je také malá galerie pod širým nebem na rejchartické louce, takzvaná Andělská louka.

Na posledním ročníku pětiletého projektu vznikly čtyři nové sochy andělů v nadživotní velikosti. Letos je tu méně sochařů a celé symposium se nese v komorním duchu.

„Jsou usazeny a teď se betonují patky. Za 20 dní už budou sochy stát bez opěr,“ říká vedoucí uměleckého spolku Tomáš Wurst. Podle něj je už většina výtvorů upevněná na modré turistické stezce z Rejchartic do Šumperka.

Řezbáři pracují i za deště

„První ročník se zadařil jen díky tomu, že se nám andělé na té louce zalíbili, a tak se pořádal další ročník. Myslím si, že už to má nějakým způsobem už svoje jméno,“ dodává.

Sochy andělů vznikají i z proutí

Symposium už netvoří jen řezbáři. Například košíkář Petr Zámečník tu už třetím rokem svoje díla plete z vrbového proutí. „Tady to bude mít takový zvlněný hábit, tady se to bude zužovat a tady rozšiřovat do ramínek. A hlava bude až skoro ke stropu. Tento motiv jsem tady dělal poprvé,“ popisuje Zámečník.

S andělskými sochami se ale umělci loučit rozhodně nechtějí. Podle Wursta už má spolek další a ne zrovna malý cíl: „Tím je revitalizace a osazení městského lomu, který díky tomu, jaký má nádherný půdorys podkovy, se nabízí, že by z něj mohla být krásná galerie.“

Práce na obnově lomu by ale podle něj mohly začít spíš až napřesrok. Na příští léto zatím plánuje spolek sehnat podporu na další symposium naproti Andělské louce.

autor: sol
Spustit audio