Stopy příběhů o čarodějnicích najdeme na mnoha místech Bruntálska a Jesenicka

30. duben 2021

Velkými čarodějnickými monstrprocesy proslulo hlavně Šumpersko. Odtud je to ale jen kousek k Rýmařovu. Měl tento region taky své čarodějnice?

Pátrání po příbězích z temných dob čarodějnických procesů začíná na obecním úřadu ve Velké Štáhli na Rýmařovsku. Společně s pracovnicí Renatou Mihálovou nakoukneme do obecní kroniky a písemností z historie obce a blízkého okolí, abychom stopy po čarodějnických osudech našli. Mimochodem v obci pár let coby farář působil i šumperský děkan Lautner, který byl později z čarodějnictví taky obviněn.

Pálení čarodějnic čili filipojakubská noc je lidový zvyk spjatý s pálením ohňů a vírou v čarodějnice, kterému tradičně patří noční čas z 30. dubna na 1. května. Lidé na čarodějnice odedávna věřili, je o nich spousta pohádek, tradovaných pověstí a taky pověr. Byly tajemné, svým uměním a mocí přitahovaly a zároveň děsily. I kvůli tomu končívaly neslavně.

Michal Vyhlídal je kurátor a historik Městského muzea v Rýmařově a se starými příběhy místních čarodějnic se při překladu německých vlastivědných pramenů a kronik taky setkává. V reportáži nás vezme na Školní náměstí ke kostelu svatého Michala, kde kdysi býval středověký hřbitov. A právě na tohle místo vedou taky stopy příběhů o čarodějnicích.

Školní náměstí u kostela sv. Michala. V prostoru býval středověký hřbitov, kam vedou taky stopy příběhů o místních čarodějnicích
Spustit audio

Související