Štramberk hledá nového provozovatele Trúby

9. leden 2009

Štramberk hledá nového nájemce známé rozhledny Trúba a souvisejících objektů. Koncem února na hradě skončí současný nájemce, ostravská firma Technoprojekt. Město teď tedy do 16. ledna hledá nájemce nového.

Odcházející Technoprojekt měl původně v plánu i dostavbu Trúby. Šlo o kombinaci sto let starého návrhu architekta Hilberta s projektem architekta Krčmáře. Navrhované řešení by ale bylo příliš nákladné. Stálo by od 70 do 100 milionů korun. Společnost proto variantu zjednodušila na zbourání nevyhovující Jaroňkovy útulny pod věží a postavení nového, modernějšího objektu na stejném místě.

"Ve stopě horního paláce by byla postavena v podstatě nová dvoupodlažní útulna. Tam by měla být vstupní hala se stálou expozicí. Pak by tam měla být restaurace, sociální zázemí. Měli bychom tam mít multifunkční sál pro divadlo a různá představení, vznikla by tam vyhlídková terasa," popisovala plány loni v červenci zástupkyně firmy Lenka Čechová.

Plán ale nevyšel. Jedním z hlavních důvodů byla nedostatečná podpora orgánů města. Štramberk proto aktuálně hledá nájemce nového. Ten by se měl chopit pomyslného žezla už 1. března. Návštěvníci Trúby ale nemusí mít obavy. Oblíbená rozhledna zůstane otevřená i pokud se nájemce nenajde v termínu.

"Provozovali bychom to my. Neprovozovali bychom ale Chatu doktora Hrstky. Věž bychom ale v žádném případě neuzavřeli," potvrzuje starostka Štramberka Věra Michnová.

Štramberk letos v prosinci oslaví 650. výročí svého založení a během celého roku bude pořádat různé, s oslavami spojené akce. Otázka nového nájemce by se proto měla vyřešit co nejdříve.

autor: Petr Havránek
Spustit audio