Štramberk zamítl žádost těžařů o rozšíření vápencového lomu. Město se bojí o spodní vodu

7. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

Až o sto metrů hlouběji oproti současnému stavu chce těžit majitel štramberského lomu na kopci Kotouč. Kvůli dobývání kvalitního vápence se ale podle místních lidí může ztratit voda ze studní. Zastupitelé po bouřlivém jednání nakonec rozšíření těžby odmítli.

„Kdybyste se podívali shora z Kotouče, uvidíte obrovské laguny, které tam vznikají a které musí řešit. A oni chtějí jít ještě o dalších sto metrů do hloubky – to už je 80 metrů pod úroveň nejnižšího bodu Štramberka. My tady skončíme na suchu,“ shrnul názory asi 70 lidí v sále štramberského kulturního domu Ondřej Holub.

Majitel vápencového lomu požádal město o souhlas s rozšířením limitů těžby. Dvouhodinová debata byla místy emotivní.

Starosta David Plandor (SNK) se spolu s většinou zastupitelů postavil proti. Tvrdí, že s majitelem lomu už několikrát jednal o řešení všech dopadů těžby na město. Výsledky se ale nedostavily.

„Vzhledem k tomu, že z jejich strany to, co bylo dohodnuto, plněno nebylo s výjimkou jednoho bodu, a nebyla ani vůle, aby se hledala nějaká cesta, tak není ani možné rozhodnout jinak, než nesouhlasit,“ myslí si starosta.

Proti zamítnutí rozšířené těžby se nakonec postavilo jen pět zastupitelů, mezi nimi radní Pavel Podolský (ODS). „Definovat si podmínky, které musí ten těžař splnit, aby město Štramberk bylo spokojeno, tak to si myslím, že mělo větší smysl. Ale odmítnout to bez dalšího vyjádření a bez vyřčení co se nám na tom nelíbí, je takové plácnutí do vody,“ míní radní.

Obavy místních lidí z možného vyschnutí studní neměl kdo vyvracet. Z firmy Lom Kotouč na jednání zastupitelů nikdo nevystoupil. Starosta David Plandor tvrdí, že jediným řešením je, aby těžaři místo 15 let starých údajů o spodní vodě dodali nové, podle kterých by se dalo znovu rozhodnout.

Podobnou žádost předložila těžební firma už před třemi lety. Také tehdy zastupitelé rozšíření lomu odmítli.

autor: Michal Polášek
Spustit audio