Štramberský vrch Kotouč a historii slavné jeskyně představuje nové Muzeum Šipka

2. červen 2020

Významné archeologické naleziště, štramberský Kotouč, už má vlastní muzeum. V budově bývalého turistického informačního centra ho otevřelo Muzeum Novojičínska. Lidé tam teď mohou během chvilky prozkoumat několika tisíciletou historii tohoto kopce.

„Expozice je dvojkolejná. Obsahuje historii člověka prezentovanou archeologií a potom svět dávné přírody, to je geologie,“ vysvětluje archeolog Pavel Stabrava, který se podílel na přípravě expozice. „Vidíme tady horniny, ale zejména potom zkameněliny, na které byl Kotouč bohatý,“ dodává.

V jedné z místností je model jeskyně. „Chtěli jsme propojit svět přírody se světem člověka, čili jsme vytvořili model jeskyně Šipky. Návštěvníci si z jednotlivých kapes mohou vyjímat odlité modely jurských organismů,“ popisuje Stabrava.

Stínohra v Muzeu Šipka

Modelem jeskyně se dá také projít. „Návštěvník, který sem zavítá, uvidí ohniště a příslušenství dobového interiéru. Je tady stínohra – jsou tady vidět neandrtálci, kteří sedí za ohništěm. Scéna se střídá s reálnými fotografiemi nálezů, které tady učinil Karel Jaroslav Maška,“ dodává archeolog.

A právě nálezy archeologa Karla Jaroslava Mašky je možné si v muzeu také prohlédnout. „Muzeum Novojičínska expozici připravovalo několik let a shodou okolností to otevření vyšlo na den 140. výročí od nalezení čelisti neandrtálského dítěte Karlem Jaroslavem Maškou v jeskyni Šipka. Celá expozice se váže k lokalitě vápencového Kotouče a krasových jeskyní,“ vysvětluje ředitel muzea Novojičínska Zdeněk Orlita.

Muzeum Šipka je v budově bývalých masných krámů u náměstí. Bylo v ní infocentrum a muzeum malíře Zdeňka Buriana, rodáka z nedaleké Kopřivnice. Obojí se před několika lety přestěhovalo do opravené budovy na náměstí.

autoři: Tomáš Pika , tif
Spustit audio

Související